Közélet

Az izraeli háború 7. napja – friss hírek – Gázában az utcára pakolják a halottakat

Az Egyesült Államok bérelt gépekkel menekíti ki állampolgárait Izraelből, közben útnak indított egy második haditengerészeti köteléket a Földközi-tenger keleti medencéje felé. Friss hírek az izraeli háborúról.

Az amerikai kormányzat péntektől bérelt repülőgépeket küld Izraelbe az amerikai állampolgárokért, akik elhagynák a Hamász támadása nyomán bizonytalanná vált térséget – közölte csütörtökön az Egyesült Államok külügyminisztériuma. 

Gáza, 2023. október 7.
Izraeli ellentámadásban rakétacsapás ér egy lakóövezetet Gáza városában 2023. október 7-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet rakétaáradatot zúdított Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből, és több tucat fegyverese hatolt be izraeli településekre. Legkevesebb hetven izraeli civilt gyilkoltak meg és több tucat embert túszul ejtettek, mintegy 900 sebesültet kórházban látnak el. Izrael teljes mozgósítást rendelt el.
Gáza, 2023. október 7.
Izraeli ellentámadásban rakétacsapás ér egy lakóövezetet Gáza városában 2023. október 7-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet rakétaáradatot zúdított Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből, és több tucat fegyverese hatolt be izraeli településekre. Legkevesebb hetven izraeli civilt gyilkoltak meg és több tucat embert túszul ejtettek, mintegy 900 sebesültet kórházban látnak el. Izrael teljes mozgósítást rendelt el.
MTI/AP/Fatima Sbair/Fatima Sbair
Fotó: Fatima Sbair / AP / MTI

Matthew Miller szóvivő közleménye szerint a lépést az indokolja, hogy a menetrend szerinti repülőközlekedés korlátozott. Azt is hozzátette, hogy az adminisztráció egyeztet a légitársaságokkal is, hogy a következő napokban szélesítsék a lehetőségeket Izrael elhagyására. 

A hivatalos becslések szerint mintegy 160-170 ezer amerikai tartózkodik Izraelben turistaként, életvitelszerűen vagy más keretek között.

A washingtoni Fehér Ház helyi idő szerint csütörtök délután bejelentette, hogy már legkevesebb 27 amerikai áldozata van a hat napja tartó harcoknak. John Kirby, a nemzetbiztonsági tanács kommunikációs koordinátora elmondta, hogy az eltűntként nyilvántartott amerikaiak száma 14, és arra kért minden amerikait, készüljön fel további rossz hírekre. 

Pénteken az Egyesült Államokból útnak indul egy második haditengerészeti kötelék a Földközi-tenger keleti medencéje felé – közölték kormányzati tisztségviselők. A bejelentés szerint a Virginia állambeli Norfolk haditengerészeti támaszpontjáról indítják el a második, hadihajókból álló egységet, emellett a légierő további egységeit vezényelték a Közel-Keleten működő amerikai katonai támaszpontokra. Amerikai szakértői elemzések szerint 

a katonai felvonulás arra az aggodalomra adott reakció, hogy az Izraelben kitört konfliktus kiszélesedhet. Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy az iráni és a szíriai elnök az iszlám országok közötti megállapodást sürget a palesztinok támogatásáról. 

A Hamász egyik libanoni száműzetésben élő magas rangú tisztségviselője csütörtökön közölte, hogy a terrorszervezet hónapokig készítette elő Izrael elleni nagyszabású támadását

Hónapokig tartott a művelet előkészítése. Eddig sikerült elérnünk, amit akartunk. Később fogolycserét szeretnénk kikényszeríteni

ismertette Ali Baraka Hamász-tisztségviselő. Hozzátette, hogy a közvetett tárgyalások a foglyok szabadon engedéséről csak egy tűzszünetet követően indulhatnak meg.

 

21:44

Az izraeli gyalogsági egységek és tankok behatoltak Gázába

Az izraeli védelmi erők a Fox News hírügynökségnek azt nyilatkozták, hogy gyalogos erői és tankjai pénteken behatoltak a Gázai övezetbe, hogy lokalizált rajtaütéseket hajtsanak végre.

21:42

Megdöbbentő módon jutott gyilkos fegyvereihez a Hamász

A sűrűn lakott, rendkívül szegény Gázában minden bizonyból a korábbi harcokból származó fémhulladékból és fel nem robbant izraeli lőszerekből állították elő a fegyverek legnagyobb részét a Hamász emberei.

21:41

Londonban is durva következményei vannak az izraeli háborúnak

A Scotland Yard beszámolója szerint az elmúlt hetekben megnőtt a gyűlölet-bűncselekmények száma. Londonban is megszaporodtak az antiszemita és iszlámgyűlölő incidensek.

20:05

Fokozott éberséget hirdetett az illegális tüntetések miatt a magyar rendőrség

A terrorellenes tüntetések megszervezését betiltották, a rendőrség azonban kiemelten figyel arra, hogy ne történjen semmiféle hasonló jogsértés.

19:38

Szaúd-Arábia jegeli a tárgyalásait Izraellel

Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg – történelmi precedenst teremtve – még Ebrahim Raiszí iráni elnököt is felhívta.

19:37

Izraeli mentőakció: megszólalt a magyar utazási iroda vezetője, elárulta a részleteket

Szimpátiacunami árasztotta el az evakuációt saját erőből, saját költségén, a terrortámadás után leggyorsabban megszervező magyar utazási iroda, a Proko Travel közösségi oldalát, elektronikus postaládáját. Mi történt a hét végén Tel-Avivban- és mi történt azóta a mentőakcióban részt vevőkkel? – egyebek között ezekről is beszélt Prónay Bence, a társaság ügyvezetője a Világgazdaságnak adott exkluzív interjúban.

19:36

Putyin indított egy háborút, és most kész véget vetni egy másiknak

Putyin szerint egy független palesztin állam létrehozása lenne a megoldás.

19:35

Újabb több mint száz embert mentett ki Izraelből a magyar légierő

Korábban háromrepülőnyi embert hozott haza a hadsereg. Szijjártó Péter újabb jó hírről számolt be.

19:34

A brit miniszterelnök visszataszítónak tartja az Egyesült Királyságban növekvő antiszemitizmust

Rishi Sunak erősen kritizálta a Hamász-szimpatizánsokat, kijelentette, hogy nem tűrik az erőszakra szító embereket.

19:34

Izraeli háború: a súlyos betegek számára halálos ítélet az evakuációs parancs a WHO szerint

Az ENSZ lehetetlennek nevezte, hogy több mint egymillió ember 24 óra alatt elmeneküljön. A következő napokban az izraeli hadsereg jelentős hadműveletekre készül a térségben.

19:33

Földön, vízen, levegőben menekítenék az Izraelben rekedt külföldieket

A briteknek a hazatérésért 300 fontot (134 600 forint) kell fizetniük.

19:32

A Hamász szerint már külföldi áldozatai is vannak az izraeli légicsapásoknak

A terrorszervezet állításait az izraeli katonai erők nem erősítették meg, így nem lehet biztosra venni, hogy valósak-e.

19:31

Figyelmeztet az iráni külügyminiszter: Izrael lesz a felelős a palesztinok ellen elkövetett bűncselekményeket

Az iráni külügyminiszter szerint a palesztinok menekülésre kényszerítése és a Gázai övezet víz- és villamosenergia-ellátásának leállítása háborús bűncselekmény.

19:31

Mi az a fehér foszfor, és miért az egyik legkegyetlenebb fegyver, amit egy háborúban bevethetnek?

A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet azzal vádolta meg Izraelt, hogy fehér foszfort vetett be Gáza és Libanon ellen. Izrael nem erősítette meg, de nem is tagadta az állításokat. Mi az a fehér foszfor, és háborús bűncselekménynek számít-e a bevetése?

19:30

Nemzetközi jogvédők szerint Izrael fehér foszfort vetett be civilek ellen

Bár a fehér foszforral töltött fegyverek használatát a humanitárius jog nem tiltja, az anyag rendkívüli károkra képes az emberi szervezetben. Az izraeliek tagadják, hogy Gázában bevetették volna, Libanonról azonban nem nyilatkoztak.

19:29

Jordánia pánikba esett: felszólította Izraelt, hogy ne üldözzék el a gázai palesztinokat

Izrael több mint egymillió gázai palesztint szólított fel, hogy meneküljenek el a területről. A múlt szombati Hamász-támadás óta Izrael kegyetlen megtorló csapásokba kezdett, már több száz palesztin vesztette életét. Jordánia királya azt kéri Izraeltől, hogy ne indítson el menekültáradatot a térségben.

19:27

Az utcára pakolja a halottakat a gázai kórház

A Gázai övezet legnagyobb kórházának a hullaháza csütörtökön zsúfolásig megtelt. A holttestek gyorsabban érkeznek be, mint ahogy a rokonok képesek lennének elszállítani őket, miközben a 2,3 millió embert számláló övezetet hatodik napja heves légi bombázás tiporja.

19:21

Késsel támadtak a pekingi izraeli követség egy alkalmazottjára – videó

A Hamász október 13-át a „düh napjának” nyilvánította. Már az előző napokban is megszaporodtak a palesztinok melletti szimpátiatüntetések és a zsidók elleni támadások Nyugat-Európában. Peking nem tűnt valószínű helyszínnek, mégis azzá vált.

19:20

Egyiptom csapatokat rendelt a gázai határra

Nem akarják, hogy a palesztinok tömegesen meneküljenek az országba.

13:39

A földgáz ára öt hónapos csúcsra szökött fel, erre se árt figyelni

A földgáz jegyzésárai a múlt pénteki 38 eurós árnál már 47 százalékkal magasabbak. Több bizonytalanság is megjelent egyszerre, amelyek felfelé tornázzák a földgáz árát. Köztük vannak az izraeli háború hatásai is.

13:37

Zuhanórepülésbe kerül a világgazdaság, ha az egész Közel-Kelet lángba borul

Ha a libanoni és a szíriai milíciák is csatlakoznak a palesztinekhez, többfrontossá válik a háború. Ha Irán is csatlakozik a háborúhoz, egekbe szökik az olajár, ennek kapcsán az infláció és garantált a globális recesszió.

13:36

Izraeli háború: ahogy bejelentették az újabb budapesti tüntetést, már be is tiltotta a rendőrség

Többen is próbáltak szimpátiatüntetést szervezni, azonban Magyarország nem engedi a terrorszervezetek melletti kiállást.

13:35

Allahu Akbar felkiáltással késeltek egy francia iskolában – videó

Egy tanár meghalt és ketten súlyos sérüléseket szenvedtek a támadás során.

13:05

Nagyot estek ma is az üzemanyagárak, de figyeljük csak az izraeli háborút

A héten többször is jó hírt kaptak az autósok, de érdemes sietni a tankolással, mielőtt a közel-keleti konfliktus hatása begyűrűzik. Az üzemanyagárak pénteken újabb lépcsőt tettek lefelé.

13:04

Mi vezethet világháborúhoz? – baljóslatú videó az izraeli háború kitörése után

Egyre több globális fenyegetés válik valóra, a veszélyek korába léptünk. A világháború mint szó a történelemkönyvek lapjairól átkerült a tudósítások és elemzések egyre gyakrabban használt szavai közé.

13:03

Izrael arra kéri állampolgárait, kerüljék a „düh napjának” tüntetéseit

Az izraeli Külügyminisztérium arra szólította fel a külföldön élő izraelieket, hogy kerüljék el a tiltakozásokat és demonstrációkat, bárhol is legyenek azok.

13:02

BRFK: Magyarországon nem lehet terrorszervezet mellett tüntetni

Egy magánszemély jelentette be, hogy az Izrael és a Hamász terrorszervezet között folyó fegyveres harc kapcsán gyűlést szervezne. A BRFK tisztázta a helyzetet.

09:02

A piacok még nem veszik komolyan az izraeli háborút

Az árak visszafogott konfliktust tükröznek, holott a befektetőknek a legrosszabbra kellene felkészülniük.

08:57

Nem tudnak majd Izraelből szavazni a lengyelek a vasárnapi választáson

A lengyel nagykövetség közlése szerint a háborús vészhelyzet miatt fontos volt meghozni a döntést.

08:56

Peking elítéli a közel-keleti lakosságot érő támadásokat

Vang Ji kínai külügyminiszter egy nemzetközi békekonferencia megrendezését sürgette.

08:55

A Hamász hónapokig készítette elő az Izrael elleni támadást

 Hamász egyik libanoni száműzetésben élő magas rangú tisztségviselője csütörtökön közölte, hogy a terrorszervezet hónapokig készítette elő az Izrael elleni nagyszabású támadását. Ali Baraka Hamász-tisztségviselő többször hangsúlyozta, hogy ha Izrael, vagy bármely szövetségese bevonul a Gázai övezetbe, nagy ellenállásba fognak ütközni. 

08:48

Orbán Viktor: Magyarországon nem lesz terrorpárti tüntetés

A palesztin–izraeli háború kitörése óta Európa-szerte szerveznek tüntetést palesztin csoportok, Orbán Viktor kijelentette, hogy Magyarországon nem lesz szimpátiatüntetés a terrorszervezet mellett. Korábbi hír: péntekre egy palesztin csoport Gáza melletti demonstrációt tervez a külügyminisztérium épülete elé. 

07:48

Több mint 1 millió gázait szólított menekülésre Izrael

Elrendelte a Gázai övezet északi részének 24 órán belüli evakuálását az izraeli hadsereg pénteken – tudta meg az ENSZ gázai központja nem sokkal csütörtök éjfél előtt. A rendelkezés értelmében a terület mintegy 1,1 millió lakosának, a Gázai övezet népességének a felének kellene a térség déli részére húzódnia.

izraeli háború iszlám gázai övezet
Kapcsolódó cikkek