A militáns iszlamista Hamász múlt hétvégi brutális Izrael elleni támadásában rakéták ezreit, robbanóanyagot ledobó drónokat, valamint megszámlálhatatlan mennyiségű kézifegyvert és lőszert vetettek be.

Palestinian gunmen attend the funeral of Ahmad 25, and Mahmud, 21, Sbaana, in the village of Qabatiyah, in the occupied West Bank, who were killed during clashes with Israeli forces at the al-Jalamah checkpoint overnight, on October 11, 2023. Israel declared war on Hamas on October 8 following a shock land, air and sea assault by the Gaza-based Islamists. The death toll from the shock cross-border assault by Hamas militants rose to 1,200, making it the deadliest attack in the country's 75-year history, while Gaza officials reported more than 900 people killed as Israel pounded the territory with air strikes. (Photo by Zain JAAFAR / AFP)
A Hamász fegyveresei - Fotó: AFP

Mindez a CNN szerint azért meglepő, mert a hadműveletet a Hamász által irányított Gázai övezetből indították, amely egy 360 négyzetkilométeres Földközi-tenger parti sáv, két oldalról Izrael, egy oldalról pedig Egyiptom közé szorítva.

Ráadásul egy rendkívül szegény, sűrűn lakott területről van szó, kevés erőforrással. Emellett csaknem 17 éve szinte teljesen el van vágva a világ többi részétől, hiszen amikor a Hamász átvette az irányítást, ez arra késztette Izraelt, hogy a tengerre és a légtérre is kiterjedő szigorú blokádot léptessenek életbe a területre, amelyet azóta folyamatosan fenntart.

Kérdés, hogyan tudta a Hamász összegyűjteni azt a hatalmas mennyiségű fegyverzetet, amelyekkel több mint 1200 ember halálát és több ezer ember megsebesülését okozták.

Természetesen a felfegyverzésben jelentős szerepet játszott Irán, ahol megvannak a szükséges mérnöki ismeretek, illetve a határok alá fúrt alagutakon és a tengeren keresztül perzsa fegyvereket is csempésztek Gázába, amelyek között gyakran voltak nagyobb hatótávolságú rendszerek is – árulták el a szakértők az amerikai hírportálnak.

A CNN szakértői szerint azonban a fegyverek legnagyobb részét helyben állították elő rendkívül leleményes és találékony módon.

Gáza ugyanis nem rendelkezik olyan nehéziparral, amely a világ legtöbb részén lehetővé teszi a fegyvergyártást. Fő iparágai a textilipar, az élelmiszer-feldolgozás és a bútorgyártás.

A legfontosabb exportcikkei közé tartozik azonban a vashulladék, amely az enklávé alatti alagúthálózatban fegyverek készítéséhez is alapanyagot szolgáltathat.

A fém pedig sok esetben a korábbi pusztító gázai harcokból származik Ahmed Fouad Alkhatib szerint, aki a washingtoni Közel-Keleti Politikai Intézet Fikra Fórumának 2021-ben írt erről.

Amikor a gázai infrastruktúra megsemmisült az izraeli légicsapásokban, ami megmaradt - fémlemezek és fémcsövek, betonacélok, elektromos vezetékek -, az utat talált a Hamász fegyverműhelyeibe, és rakétacsövek vagy más robbanószerkezetek formájában került elő - írta.

A fel nem robbant izraeli lőszerek robbanóanyagát és egyéb alkatrészeit szintén újrahasznosítják - írta Alkhatib.

A korábbi izraeli hadműveletek tehát közvetve olyan anyagokhoz juttatták a Hamászt, amelyeket egyébként szigorúan betiltott Izrael Gázában

 - írta.