Közélet

Nagyobb együttérzésre szólította fel Kínát az amerikai szenátus vezetője

Chuck Schumer pekingi látogatásakor szólította meg a kínai külügyminisztériumot.

Az amerikai szenátus vezetője Izrael támogatására szólította fel Kínát pekingi látogatásakor. Chuck Schumer, az amerikai szenátus demokrata párti frakciójának vezetője csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy Kína nem mutatott kellő együttérzést a zsidó állam iránt a vérengzést követően.

(FILES) US Senate Majority Leader Chuck Schumer (D-NY)  walks through the Ohio Clock corridor after voting on the continuing resolution passed by the House earlier in the day on Capitol Hill in Washington, DC on September 30, 2023. A bipartisan delegation of US senators led by Senate Majority Leader Chuck Schumer arrived in China on October 7, 2023, state media reported. (Photo by ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP)
Fotó: AFP

A Hamász szombati izraeli támadására a kínai külügyminisztérium válaszul felszólította az érintett feleket, hogy a civilek védelme érdekében őrizzék meg nyugalmukat és azonnal vessenek véget az ellenségeskedésnek. 

A konfliktusból kivezető kiút a kétállami megoldás megvalósítása és a független palesztin állam létrehozása

– áll a kínai külügyminisztérium nyilatkozatában.

Schumer jelenleg kétpárti kongresszusi küldöttség élén tartózkodik Kínában, s később Dél-Koreában és Japánban tesz látogatást. Célja az amerikai gazdasági és nemzetbiztonsági érdekek előmozdítása, és egy Hszi Csin-ping kínai elnökkel való találkozó.

Borzalmasak az elmúlt napokban Izraelben zajló események. Arra kérem önt és a kínai népet, hogy álljanak ki az izraeli nép mellett, és ítéljék el a gyáva és aljas támadásokat. Őszintén szólva nagyon csalódott voltam a külügyminisztérium nyilatkozata miatt, amely nem mutatott együttérzést vagy támogatást Izraelnek ezekben a nehéz időkben

– mondta Schumer a kínai külügyi államtanácsos Vang Jivel közös találkozóján.

Az izraeli hadsereg továbbra is rakétákkal támadja a Gázai övezetet – az elnök szerint Irán támogatja a Hamaszt

Isaac Herzog izraeli elnök szerint, részben Irán a felelős a Hamász nagyszabású támadásáért, és hozzátette, hogy a háború nem fog gyorsan véget érni. Irán tagadja a harcokban való részvételt. Az izraeli hadsereg továbbra is csapásokat mér a Hamász állásaira a Gázai övezetben, és harcol az ország területére beszivárgott iszlamista fegyveresekkel.

Vang azt mondta, hogy Kína reméli, hogy ez a látogatás segíthet az Egyesült Államoknak abban, hogy pontosabban megértsék Kínát, és hogy Washington objektívebben tekintsen Kínára, miközben észszerűbb módon kezeli a meglévő ellentmondásokat.

 

kínai külügyminisztérium kína Izrael Amerikai Egyesült Államok amerikai szenátus
Kapcsolódó cikkek