Közélet

New Yorkban volt a Semmelweis című film világpremierje

Magyarországon november 30-án kerül a mozikba.

New Yorkban, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján, helyi idő szerint hétfő este tartották a Semmelweis Ignác életéről szóló Semmelweis című film világpremierjét a Mozgókép Múzeumában (Museum of Moving Image) – írta meg kedden a Magyar Nemzet.

KOLTAI Lajos; PALOTAI Csenge; LAJOS Tamás; VECSEI H. Miklós; SEMMELWEIS Ignác; KÁEL Csaba
Fotó: NFI

Koltai Lajos rendező a vetítésen úgy nyilatkozott, hogy nem tudományos filmet akart készíteni, hanem az embert, Semmelweis Ignácot akarta bemutatni, aki megtalálta a saját útját, amit végigjárva elérte a célját. A New York-i világpremier alkalmából Csák János kulturális és innovációs miniszter kiemelte, hogy Semmelweis Ignác útja példa lehet sokak számára, hiszen a rosszindulat és a támadások ellenére is végigvitte elképzelését, és ahogy a történelemkönyvekben is szerepel, valóban az anyák megmentőjeként maradt meg az emlékezetben.

A tárcavezető szerint Semmelweis Ignácról ugyanúgy elmondható, hogy emberek millióinak az életét mentette meg, mint a közelmúltban Nobel-díjat kapott Karikó Katalinról.

Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Nemzeti Filmintézet (NFI) elnöke arról beszélt, hogy a film kiváló lehetőség arra, hogy világszerte bemutassunk egy magyar tehetséget, elmeséljük a történetét. Nagyon nagy a nemzetközi érdeklődés a film iránt, amit még inkább fokoz, hogy az elmúlt hetekben két magyar Nobel-díjnak örülhettünk Magyarországon. Káel hozzáfűzte, hogy Adolf Zukor is nagyon büszke lenne, ha látná, hogy New Yorkban magyar filmbemutató van, utalva arra, hogy a premiernek otthont Mozgókép Múzeuma az Adolf Zukor által alapított Paramount Pictures egykori New York-i gyártóbázisa, a Kaufmann Studios szomszédságában áll.

A Semmelweis című film világpremierjét a Nemzeti Filmintézet és a New York-i Liszt Intézet szervezte. Az alkotás Magyarországon november 30-án kerül a mozikba az InterCom forgalmazásában.

 

Adolf Zukor film mozaik Semmelweis Ignác New York
Kapcsolódó cikkek