Közélet

Oroszország a háború alatt is megtartja a jövő évi elnökválasztást

Dmitrij Peszkov szerint a választásokat minden körülmények között meg kell tartani.

Vlagyimir Putyin orosz elnök azon kijelentéséhez igazodik a Kreml, mely szerint Oroszországban még a „különleges hadművelet” alatt is meg kell tartani az elnök- és parlamenti választásokat – közölte hétfőn Dmitrij Peszkov, az orosz elnöki hivatal szóvivője.

Mindezzel a szóvivő Ramzan Kadirov csecsen hadúr azon javaslatára reagált, hogy halasszák el a jövő tavasszal esedékes elnökválasztást, vagy azt Putyin egyedüli jelöltsége mellett tartsák meg. „Putyin elnök nyilatkozatából indulunk ki, amelyet a Szövetségi Gyűléshez (a parlament két házának együttes üléséhez) intézett legutóbbi beszéde során tett, ahol a különleges hadművelet idején tartott parlamenti és elnökválasztásról beszélt, és hangsúlyozta, hogy a demokrácia, az alkotmány minden követelményének meg kell felelni, és ennek megfelelően meg kell tartani ezeket a választásokat” – fogalmazott Peszkov.

A woman casts her ballot at a polling station during the local elections in Rostov-on-Don on September, 10 2023. (Photo by Olga MALTSEVA / AFP)
Fotó: AFP

Azt egyelőre nem tudni, hogy Ukrajnában mikor kerül sor legközelebb választásokra, ugyanis a jelenleg hatályos törvények szerint azok megtartására hadiállapot idején nincs lehetőség. Amennyiben azonban a törvényhozás módosítja a szabályokat, ez az akadály elhárulhat a voksolás elől, ugyanakkor az oroszok által megszállt területek lakói egy ilyen szavazáson aligha tudnák hallatni a hangjukat.

Az orosz hadügyminisztérium hétfői hadijelentésében arról számolt be, hogy két frontszakaszon öt ukrán támadást vertek vissza, és 630 ukrán katonát öltek vagy sebesítettek meg. A megsemmisített eszközök listáján pedig  egyebek között egy rakéta- és lőszerraktárt, egy gyalogsági harcjárművet, kilenc páncélozott harcjárművet, egy HIMARS-rakétát és 14 drónt sorolt fel a jelentés.

A megszállt területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek hétfőn a helyi hatóságok ukrán tüzérségi és dróntámadást. 

A Zaporizzsja megyei Tokmakban délután négy robbanás történt.

 

Oroszország Vlagyimir Putyin elnökválasztás
Kapcsolódó cikkek