Közélet

Zelenszkij elárulta, milyen feltételek mellett lehetnek Ukrajnában választások

A jelenleg hatályos törvények szerint hadiállapot idején nem lehet választásokat tartani az országban

Az ukrán államfő nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy Ukrajnában a háború kezdete óta érvényben lévő hadiállapot idején is választásokat tartsanak – számolt be róla a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál. Volodimir Zelenszkij a Sky TG24 olasz csatornának adott interjújában beszélt arról, hogy milyen feltételek teljesülése mellett lehetséges megtartani a következő választásokat.

Fotó: Thomas Traasdahl /AFP

Az ukrán államfő úgy gondolja, hogy a választások megszervezés és megtartása egy háború sújtotta országban nemcsak a biztonsági helyzet, hanem a voksolás megszervezése szempontjából is rendkívül nehéz, és embert próbáló feladat. Úgy fogalmazott, hogy minden a Legfelső Tanács intézkedésein múlik, mivel a testület feladata az ukrán állampolgárok szavazati jogának biztosítása.

Amennyiben sikerül törvénymódosítást végrehajtani, akkor Ukrajnában megtartjuk a választásokat

– jelentette ki Volodimir Zelenszkij.

A jelenleg is hatályos a hadiállapotról szóló törvény 19. cikke kimondja, hogy hadiállapot idején nem lehet választásokat tartani Ukrajnában, sőt, annak visszavonását követő 90 napig sem. Azonban, mivel úgy tűnik, hogy évekig elhúzódó háborúra is fel kell készülni, így érthető, hogy felmerült ennek a szabálynak az esetleges módosítása.

 

Volodimir Zelenszkij voksolás Ukrajna választás hadiállapot
Kapcsolódó cikkek