Közélet

Peking elítéli a közel-keleti lakosságot érő támadásokat

Vang Ji kínai külügyminiszter egy nemzetközi békekonferencia megrendezését sürgette.

Vang Ji kínai külügyminiszter csütörtöki kijelentésében hangoztatta, hogy szerinte a palesztin kérdés áll a közel-keleti konfliktus középpontjában, a probléma gyökere pedig, hogy megtagadták „az igazságot” a palesztin néptől.

Fotó: AFP

Vang Ji külügyminiszter Celso Amorimmel, a brazil elnök főtanácsadójával folytatott telefonbeszélgetése során tett említést az ügyről a pekingi külügyi tárca honlapján közzétett közlemény szerint.

A kínai diplomácia vezetője egyúttal hangsúlyozta, hogy Peking ellenez minden olyan cselekményt, amely árt a polgári lakosságnak, és elítélte a nemzetközi jog megsértését is.

Vang Ji önmérsékletre intette a feleket, mondván, hogy elejét kell venni a konfliktus kiszélesedésének. A legfontosabbnak a polgári lakosság biztonságának szavatolását és a gázai humanitárius folyosók megnyitását nevezte.

A kínai külügyminiszter egy megfelelő tekintéllyel és befolyással rendelkező

nemzetközi békekonferencia mihamarabbi megrendezését is sürgette, hogy konszenzust tudjanak elérni a két állami megoldás érdekében egy ehhez vezető menetrend és ütemterv kidolgozásával.

Figyelmeztetett a NATO-főtitkár: senki nem próbálhatja meg kihasználni Izrael jelenlegi helyzetét

A főtitkár hangsúlyozta, hogy Izraelnek joga van megvédenie magát, de a civilek védelme alapvető fontosságú.

Amorim elmondta, hogy Brazília mint az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) soros elnöke pénteken a testület rendkívüli ülését fogja vezetni az izraeli–palesztin konfliktus elmérgesedése kérdésében.

Hozzátette, hogy Lula da Silva elnök nyílt levélben szólította fel Izraelt: hagyjon fel a gázai légi csapásokkal, és óvja a gyerekek életét. 

Amorim kiemelte, hogy a béketárgyalások újraindításában látja a konfliktus megoldásának kulcsát. Hozzátette, hogy Brazília kész szorosan egyeztetni Kínával a helyzet feszültségmentesítése érdekében.

 

kínai külügyminiszter izraeli háború Izrael Peking Vang Ji
Kapcsolódó cikkek