Közélet

Izrael és a Hamász közötti túszcseréről tárgyal a katari kormány

A palesztinok hétfőn közzétennék a túszaik számát, és felszólították az izraeli kormányt a saját foglyaik szabadon bocsátására.

Egy a terrorcsoporton belüli forrás szerint katari közvetítéssel tárgyalások folynak egy fogolycseréről Izrael és a Hamász között – írta a The Times of Israel.

SDEROT, ISRAEL - OCTOBER 09: Israeli army take security measures after Hamas launched Operation Al-Aqsa Flood in Sderot, Israel on October 09, 2023. Mostafa Alkharouf / Anadolu Agency (Photo by Mostafa Alkharouf / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

Belsős információk szerint Katar az Egyesült Államok támogatásával olyan sürgős megállapodás tető alá hozására törekszik, amely a Hamász által elfogott izraeli nők szabadon bocsátásához vezetne az izraeli börtönökben lévő palesztin női foglyokért cserébe.

Úgy tudni, hogy több mint 130 embert raboltak el Izraelből, és vittek Gázába a szombaton beszivárgott terroristák – a foglyok között nők, gyerekek és idősek egyaránt vannak. A Gázából közzétett videók alapján sokakat bántalmaztak, többen pedig életüket is vesztették.

Jelenleg 36 palesztin nőt tartanak fogva izraeli börtönökben, az ő átadásukat követeli a Hamász a saját túszaiért cserébe.

Abdel-Latif al-Kanoua, a terrorszervezet szóvivője hétfőn azt mondta, hogy a Hamász minden palesztin foglyot ki akar szabadítani Izraelből, és véget akar vetni az izraeli „provokációknak” Ciszjordániában és Jeruzsálemben, különösen az al-Aksza mecsetnél. A szóvivő hozzátette, hogy a Hamász katonai szárnya, az al-Kasszam Brigád hétfőn estek fogja bejelenteni a túszok számát.

Eközben két közel-keleti ország, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek vezetői is összeültek, hogy megvitassák az Izrael és a Hamász közötti konfliktust.

Egyetértünk a diplomáciai eszközök fontosságáról, amelyek célja az erőszak deeszkalációja, a civilek védelme, a vérontás megelőzése. Mindannyiunk célja, hogy átfogó, igazságos és tartós békét teremtsünk

– olvasható Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök és Mohamed bin Zajed al-Nahian sejk, emírségi elnök közös nyilatkozatában.

Külön nyilatkozatában az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztériuma megdöbbentőnek nevezte, hogy izraeli civileket ejtett túszul a Hamász, és részvétüket fejezték ki az áldozatok családjainak. A minisztérium hangsúlyozta, hogy a Hamász által a Gázai övezet közelében fekvő izraeli városok és falvak ellen intézett támadások súlyos és felesleges eszkalációt jelentenek.

A nyilatkozat érezhetően kevésbé semleges, mint az emírségek szombati első reakciója, amelyben egyszerűen aggasztónak nevezték az izraeliek és a palesztinok közötti erőszak kiújulását.

Kiszivárgott a szaúdi–amerikai egyezkedés – órákra rá kitört az izraeli háború

A konspirációs elméletek kedvelőinek: pénteken este kiszivárgott, hogy egyezségre készül Rijád és Washington, amely tartalmazná azt is, hogy Szaúd-Arábia elismerné Izrael államot. Kevesebb mint fél napra rá az Irán támogatta gázai palesztin szervezetek megtámadták Izraelt.

 

 

katar izraeli háború Izrael Egyesült Arab Emírségek Egyiptom
Kapcsolódó cikkek