Közélet

Izraeli nagykövet: a Hamász támadása precedens nélküli kegyetlenség volt

A diplomata úgy véli, hogy egy olyan szervezettel, amelyik az Iszlám Állam módszereit alkalmazza, ugyanolyan módszerekkel kell elbánni, mint az Iszlám Állammal.

„Egyszerre kell most megoldanunk azt, hogy miközben terroristák ellen harcolunk, a humanitárius jog betartásával meg kell kímélnünk a civil életeket” – jelentette ki Izrael magyarországi nagykövete, Yacov Hadas-Handelsman a Mandinernek adott interjújában. Hadas-Handelsman szerint a zsidó állam betartja a humanitárius jogot.

Fotó: Árvai Károly / MW

A diplomata hangsúlyozta, hogy Hamász támadása precedens nélküli kegyetlenség volt, amely az Iszlám Állam módszereihez hasonlít, mivel a fegyveresek ártatlan embereket gyilkoltak meg, akiknek egyetlen bűnök az volt, hogy izraeliek. Az áldozatok között nők, gyerekek és idősek is vannak, továbbá külföldi vendégmunkások és izraeli arabok is.

A nagykövet úgy véli, hogy egy olyan szervezettel, amely az Iszlám Állam módszereit alkalmazza, ugyanolyan módszerekkel kell elbánni, mint az Iszlám Állammal. Hozzátette: az izraeliek élni szeretnénk, és amikor a szomszédaik azt szeretnék, hogy meghaljanak, akkor a közel-keleti ország megvédi magát és állampolgárait. Hangsúlyozta, hogy elsősorban a saját létezésüket kell biztosítaniuk, aminek kapcsán megjegyezte: ha az önvédelemhez való jog miatt valaki terrorállamnak nézi Izraelt, akkor menthetetlen a világ.

Hadas-Handelsman szerint a zsidó államnak bizonyítékai vannak arra, hogy Irán áll az események mögött. Hozzátette: az izraeli–szaúdi megegyezés és ezzel együtt a Közel-Kelet stabilizálódása nem érdeke Teheránnak, ezért minden eszközzel szabotálni akarja a folyamatot. A diplomata közölte: Izrael nem akarja megváltoztatni a Jeruzsálem körüli status quót.

Már viszik az amerikai katonai utánpótlást Izraelbe

Bár a Pentagon nem hajlandó konkrét részleteket közölni arról, hogy az Egyesült Államok milyen típusú biztonsági segítséget nyújt Izraelnek, annyit elárultak, hogy a lőszerek mellett légvédelmi rendszerekről van szó. A fegyvergyártók részvényei természetesen erősödnek a hírre, a szektort leképező iShares U. S. Aerospace & Defense ETF árfolyama hétfőn 4,5 százalékkal nőtt, az egyedi részvények közül a Northrop Grummané 11 százalékkal drágult.

 

közel-kelet izraeli háború gázai háború Izrael Yacov Hadas-Handelsman
Kapcsolódó cikkek