Közélet

Zelenszkij: meg kell őrizni Európa egységét

Az ukrán elnök Granadában, az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozóján beszélt erről.

Európa egységének megőrzése a legfontosabb kihívás az Európai Politikai Közösség országai előtt – szögezte le Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a szövetséget alkotó országok vezetőinek granadai találkozóján csütörtökön.

Kifejtette, hogy nemcsak az országaira gondol, hanem azokra is, melyek még nem tagjai a szervezetnek. Az ukrán államfő részvétele az egynapos granadai találkozón, melynek fő témája a kontinens biztonsága, sokáig kérdéses volt, csak csütörtökön dőlt el, hogy meg tud jelenni.

Greece, Athens, 2023/21/08. Greece s Prime Minister Kyriakos Mitsotakis meets with Ukraine s President Volodymyr Zelensky at Maximou mansion in Athens. Photograph by Aris Oikonomou / Hans Lucas.Grece, Athenes, 2023/21/08. Le Premier ministre grec Kyriakos Mitsotakis rencontre le president ukrainien Volodymyr Zelensky au Maximou Mansion a Athenes. Photographie de Aris Oikonomou / Hans Lucas. (Photo by Aris Oikonomou / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fotó: Aris Oikonomou / Hans Lucas / AFP

Zelenszkij elmondta, hogy a közelgő télen újabb orosz hadműveletekre kell készülni, ezért a védelem kérdését is megvitatná partnereivel. Kifejtette, hogy a támadás nemcsak a frontokon, de az információs térben is érkezik.

Az ukrán elnök mindemellett hangsúlyozta, hogy 

teljes támogatottságot élvez az amerikai vezetés és az amerikai kongresszus két házának részéről. Ezt nemrégiben megerősítették, amikor Washingtonban tárgyalt.

Az Európai Politikai Közösség közel 50 ország, valamint az európai uniós központi intézmények vezetőinek részvételével tartott granadai találkozójának fő témái Európa jövője köré összpontosulnak, a biztonság mellett közéjük tartozik az informatikai fejlesztés, az úgynevezett zöldátállás és a migráció is.

 

Volodimir Zelenszkij európai unió Európai Politikai Közösség
Kapcsolódó cikkek