Közélet

A Gázai övezet lakosságának jelentős része máris meghalt

A palesztin források szerint a halálos áldozatok száma egyre csak növekszik, mert nem állnak rendelkezésükre a megfelelő mentő eszközök, és sokan a romok alatt rekednek.

Palesztin egészségügyi tisztviselők szerint több mint 10 ezer ember halt meg a Gázai övezetet ért támadásokban. A Gázai övezet egészségügyi minisztériuma hétfői közleményében tudósított arról, hogy a halottak száma legalább 10 022 palesztinra emelkedett, köztük 4104 gyermek, akik közül sokan még mindig a romok alatt vannak – olvasható az Al-Dzsazíra cikkében. Az övezetnek becslések szerint 2,375 millió lakosa volt.

Fotó: AFP

Az Al-Dzsazíra tudósítója, Hani Mahmoud azt közölte, hogy „a halálos áldozatok száma várhatóan növekedni fog, mivel legalább 2000 ember maradt a romok alatt. A probléma az, hogy nehéz felszerelés és gépek hiányában a földi mentőcsapatok nem tudják eltávolítani és kihúzni ezeket a holttesteket a romok alól”.

A palesztin forrás szerint az október 7-i támadás óta már több mint 25 ezer sebesültje van a támadásoknak.

A Gázai övezetben kifogyóban van az üzemanyagkészlet is, emiatt Gáza 35 kórháza közül 16 kénytelen volt felfüggeszteni a működését. Az ENSZ szerint már több mint másfél millió civilt menekítettek ki az övezetből, a gázai lakosok több mint a felét.

Izrael bunkerromboló bombákkal számolná fel a Hamász alagútrendszerét

Az izraeli légierő bunkerromboló bombákkal igyekszik felszámolni a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet föld alatti védelmi rendszerét. Az izraeli hadsereg (IDF) olyan bunkerromboló bombákat használt, amelyek képesek a föld alá is behatolni, hogy károsítsa a Hamász föld alatti alagút-, bunker- és lőszerraktárrendszerét, amely a a civil lakosságot élő pajzsként használva lakóépületek, kórházak, iskolák és közintézmények alatt található.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök pénteki televíziós beszédében közölte, hogy Izrael nem hirdet tűzszünetet a fogva tartott izraeli túszok elengedése nélkül, és nem engedi üzemanyag szállítását a Gázai övezetbe. Azt is közölte, hogy nem engedélyezi üzemanyag bejutását, és ellenzi pénz küldését az övezetbe. 

A felek megadta veszteségadatokat – mint általában a háborúkban – érdemes óvatosan kezelni, mindenesetre ebben a háborúban máris biztosan rengeteg vér folyt, és nagyon megszenvedték a civilek.  

 

Gázai övezet izraeli háború Izrael Hamász
Kapcsolódó cikkek