Közélet

Netanjahu közölte a gázai tűzszünet feltételeit

Csak a túszok szabadon engedése után lehet tűzszünetről tárgyalni – közölte az izraeli miniszterelnök az Egyesült Államok külügyminiszterével. Antony Blinken azért utazott Tel-Avivba, hogy a harc felfüggesztésére kérje Netanjahut, ameddig kimenekíthetik a civileket Gázából, valamint segélyt juttatnak a rászorulóknak. Az izraeli miniszterelnök közölte, hogy a túszok elengedéséig erről szó sem lehet.

Izrael nem hirdet tűzszünetet a fogva tartott izraeli túszok elengedése nélkül, és nem engedi üzemanyag szállítását a Gázai övezetbe – közölte Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök pénteki televíziós beszédében.

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu speaks during a press conference in the Kirya military base in Tel Aviv on October 28, 2023 amid ongoing battles between Israel and the Palestinian group Hamas. Netanyahu said on October 28 that fighting inside the Gaza Strip would be "long and difficult", as Israeli ground forces operate in the Palestinian territory for more than 24 hours. (Photo by Abir SULTAN / POOL / AFP)
Fotó: AFP

Netanjahu elmondta, hogy elutasította a pénteken Izraelbe látogató amerikai külügyminiszter, Antony Blinken kérését a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet elleni harc átmeneti szüneteltetéséről, amennyiben a tűzszünet nem tartalmazza az október 7-én az övezetbe hurcolt izraeli túszok szabadon bocsátását. 

Azt is közölte, hogy nem engedélyezi üzemanyag bejutását, és ellenzi pénz küldését az övezetbe.

Beszéde elején „éles és egyértelmű”, és „nemzedékeken át visszhangzó” győzelmet ígért. 

Nem állunk meg a győzelemig

– mondta. „Megsemmisítjük a Hamászt, és elérjük a túszok hazatérését, valamint állampolgáraink és gyermekeink biztonságának helyreállítását” – tette hozzá.

Netanjahu óva intette Izrael északi ellenségeit a háború kiterjesztésétől – röviddel a libanoni síita milíciát vezető Haszan Naszrallah Izraelt figyelmeztető beszéde után.

Megpróbálunk úgy harcolni, hogy minimális veszélyt jelentsen harcosainkra, de mindent megteszünk, hogy legyőzzük ellenségeinket

– utalt az utóbbi napokban a Gázai övezetben elesett izraeli katonákra beszéde végén Netanjahu.

Kicsoda Naszrallah, a Hezbollah vezére, aki újabb háborút robbanthat ki?

Haszan Naszrallah a közel-keleti vallási és politikai élet egyik meghatározó alakja. Már három évtizede vezeti a Hezbollah nevű militáns szervezetet, ami Libanont irányítja ténylegesen. Naszrallah kezében van a terület egyik legerősebb hadserege, ami még aggasztóbbá teszi, hogy országa lassan belesodródik az izraeli háborúba.

 

Netanjahu Gázai övezet izraeli háború Izrael túsz
Kapcsolódó cikkek