Közélet

Az izraeli háború 29. napja – mentőautó-konvojra mért légicsapást Izrael, a WHO után az ENSZ is elítélte a támadást

Egy mentőautót ért izraeli találat pénteken Gázában, a légicsapásnak 15 halálos áldozata van a gázai egészségügyi hatóságok közlése szerint. A történteket az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója után az ENSZ-főtitkár is elítélte. Az izraeli hadsereg azzal vágott vissza, hogy a mentőautó szélsőségeseket szállított, mivel a Hamász parancsnoki hadállásokat és alagútbejáratokat alakított ki a kórház területén. A Vöröskereszt azonban a másik oldal közlését erősítette meg, miszerint a mentőautó éppen sebesülteket evakuált az övezetből.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója után az ENSZ-főtitkár is elítélte, hogy egy mentőautót ért izraeli találat pénteken Gázában. A gázai egészségügyi hatóságok közlése szerint a légicsapásnak 15 halálos áldozata van – jelentette az MTI.

Paramedics transport on a gurney an injured woman arriving after Israeli bombardment, at the Kuwaiti hospital in Rafah in the southern Gaza Strip on October 21, 2023 amid the ongoing battles between Israel and the Palestinian group Hamas. Thousands of people, both Israeli and Palestinians have died since October 7, 2023, after Palestinian Hamas militants based in the Gaza Strip, entered southern Israel in a surprise attack leading Israel to declare war on Hamas in Gaza on October 8. (Photo by Said KHATIB / AFP)
Az izraeli hadsereg azzal érvel, hogy a mentőautó szélsőségeseket szállított.
Fotó: AFP

Az izraeli hadsereg azzal érvel, hogy a mentőautó szélsőségeseket szállított, míg a gázai egészségügyi hatóságok szóvivője szerint a kocsi, illetve az öttagú konvoj – amelynek az eltalált jármű is része volt –, sebesülteket evakuált a Gázai övezet északi részéből délre. Ez utóbbit erősítette meg a Vöröskereszt is. 

Az övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezet szintén 

tagadta, hogy fegyveresei utaztak volna a mentőautóban, mint ahogy Izrael állítja.

A légicsapás csupán néhány méterre a gázai as-Sifa kórház bejáratától találta el a kocsit. Izrael szerint a Hamász parancsnoki hadállásokat és alagútbejáratokat alakított ki a kórház területén.
Ugyanennek a mentőautó-konvojnak egy másik tagját is találat érte körülbelül egy kilométerre a kórháztól, és ennek következtében több utasa megsebesült – közölte a vöröskereszt.

A gázai egészségügyi hatóságok szerint a mentőautókat ért pénteki légicsapásoknak hatvan sebesült áldozatuk van.

A kórház előtt szanaszét heverő holttestekről készült képek szívszaggatók

– jelentette ki António Guterres ENSZ-főtitkár közleményében.

A Hamász szombat reggeli közlése szerint az éjszaka légitámadás ért egy iskolaépületből átalakított óvóhelyet az övezet északi részén, húsz ember meghalt, többtucatnyi pedig megsebesült.

Az AFP francia hírügynökség irodáját is légicsapás érte Gázában

Légicsapás érte a gázai Francia Intézet és a Agence France-Presse (AFP) francia hírügynökség épületét, de sérültekről egyelőre nem érkezett hír – közölte a francia külügyminisztérium. A tárca arra kérte az izraeli hatóságokat, hogy haladéktalanul adjanak magyarázatot arra, hogy miért indítottak támadást az intézet ellen.

 

 

15:18

Csúnyán elmosódtak a határok az utóbbi hetek palesztinpárti tüntetésein a brit főrabbi szerint

Az utóbbi hetek palesztinpárti tüntetésein „csúnyán elmosódtak” a határok az ártatlan palesztinok sorsa iránt aggódók és a Hamász terrorizmusának támogatói között – írta szombaton megjelent cikkében Sir Ephraim Mirvis, a 300 ezres lélekszámúra becsült brit zsidó közösség országos főrabbija.

Mirvis a The Times című konzervatív brit napilapban közölt írásában felidézi, hogy Manchesterben már a Gázát uraló Hamász iszlamista terrorszervezet által Izrael ellen október 7-én elkövetett támadás másnapján nagyszabású tüntetést tartottak, „Manchester támogatja a palesztin ellenállást” feliratú transzparensek alatt. A főrabbi szerint mindez olyan világnézetről árulkodik, amelyben csecsemők szándékos lemészárlását, nők megerőszakolását, civilek lefejezését „ellenállásként” lehet bemutatni.

Hangsúlyozta: a palesztin lakosság iránti aggódás és a Hamász terrorizmusának támogatása közötti határok nemcsak a tüntetéseken mosódtak el, hanem azokban a mecsetekben is – jóllehet ezek kisebbségben vannak –, amelyekben gyűlöletre, sőt erőszakcselekményekre uszítják a hívőket a zsidók ellen, miközben a muszlim vallási elöljárók többsége hallgat. Sir Ephraim Mirvis leszögezte: az emberiességen ejt szégyenfoltot az a tény, hogy a jelek szerint oly sokan nem érzékelik a Hamászt és Izraelt elválasztó morális távolságot.

Éppen abban az időszakban, amikor minden eddiginél világosabban meg kellene látni, hogy mit jelent a Hamász által hirdetett 

  • ellenállás, 
  • dzsihád, 
  • felkelés vagy 
  • intifáda.

A brit városokban és világszerte is mind többen szorgalmazzák a Hamász e céljainak megvalósulását, márpedig ez gyűlöletteljes szélsőségesség, amelyet nevén kell nevezni – írta a The Timesban közölt cikkében a brit főrabbi.

Londonban és több más brit nagyvárosban a Hamász októberi terrortámadása óta minden hétvégén nagyszabású palesztinpárti tüntetéseket tartottak, amelyeken rendre több tízezren vettek részt, és a szervezők a következő hetekre is hasonló demonstrációkat terveznek.

Éles vita bontakozott ki ugyanakkor a jövő szombatra tervezett hasonló tüntetés körül, az a nap ugyanis az első világháborút lezáró tűzszünet évfordulója, amely Nagy-Britanniában hagyományosan a háború áldozatainak emléknapja.
   

12:19

Az tanácsolják az izraelieknek, hogy ne adják jelét a származásuknak külföldön

Az izraeli külügyminisztérium és a nemzetbiztonsági tanács arra kérte az állampolgárokat, hogy alaposan gondolják át, valóban szükséges-e most külföldre utazniuk. Ha pedig már elutaztak, akkor ne adják jelét annak, hogy izraeliek, illetve, hogy zsidók – tanácsolják.

A Gázai övezetben zajló háború hatásának tudható be az is, hogy nőtt az antiszemita incidensek száma, és emiatt a németországi egyetemeken sem érzik biztonságban magukat a zsidók – mondta Walter Rosenthal, a német rektori konferencia elnöke a Die Welt című lapnak. 

Cikkünk a témában: https://www.vg.hu/nemzetkozi-gazdasag/2023/11/felnek-a-nemetorszagban-tanulo-zsido-diakok-ujra-megjelent-az-antiszemitizmus

Izrael kórház Hamász mentőautó légicsapás
Kapcsolódó cikkek