Közélet

Az ukránokat csak a „tüzes pokol” fogadta a Dnyeperen túl

Egy orosz tisztviselő elmondása alapján az ukránok bár átkeltek a Dnyeper keleti oldalára, de ott heves orosz ellenállásba botlottak és emiatt csak pincéről pincére rohannak éjszakánként.

Az ukrán katonák átkeltek a Dnyeper folyó orosz oldalára és most próbálják  visszaszorítani az orosz erőket Herszon megye déli részén. A hadsereg közlése szerint jelenleg „meglehetősen gördülékenyen” haladnak előre a fronton.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nemrég arról adott tájékoztatást, hogy jelentősen megnőtt az orosz csapatok rohamainak száma az ukrajnai frontvonalakon. Az oroszok folyamatosan ágyúzzák Herszon városát is, noha ebből katonai előnyük nem származik.
Fotó: AFP

Vlagyimir Saldo orosz tisztviselő elmondása szerint a Moszkva erői feltartóztatták az ukránokat, akik bár átkeltek a folyó keleti partjára, de ott „pokoltűz” záporozott rájuk – írja a The Guardian.

Az ellenség csapdába esett Krynki településén, és tüzes poklot zúdítottunk rájuk bombák, rakéták, nehéz lángszóró rendszerek, tüzérségi lövedékek és drónok képében

– nyilatkozta Saldo. Állítása szerint az ukrán katonák pincékben bújtak el és házról házra rohangálnak az éj leple alatt. Saldo szerint az elmúlt két napban több mint száz katonát veszíthettek az ukránok. Amennyiben Ukrajnának sikerülne hátrébb szorítania az orosz erőket a Dnyepernél, az nagy visszalépést jelentene Oroszország számára.

Az ukrán tisztviselők szerint ők irányítják jelenleg a frontvonalat, de a szárazföldi erők parancsnoka szerint pont emiatt nagy az esélye annak, hogy az orosz erők egyidejű, különböző irányból érkező támadáshullámot indíthatnak annak érdekében, hogy visszaszerezzék a kezdeményezést Bahmuttól északra és délre.

 

Dnyeper oroszország herszon ukrajna háború
Kapcsolódó cikkek