Közélet

Nagyon fontos az oroszoknak Avgyijivka, és az elfoglalásáért meg is tesznek mindent

Avgyijivka jelentheti Donyeck tartomány kapuját, és a onnan a terület fővárosát is eléri az ukrán tüzérség. A városért már 2014 óta dúlnak a harcok, ezért komoly szimbolikus jelentősége is van.

Bár a felületes szemlélő számára az Avgyijivka ellen vezényelt orosz rohamok sorozata kísértetiesen hasonlít a tavaly ősszel megkezdett, Bahmut ellen indított támadásokra, a donyecki város stratégiai és szimbolikus jelentősége jóval nagyobb, mint Bahmuté.

A város jelentőségét az adja, hogy az ukrán tüzérség lövedékei és rakétái Donyeck városát is elérik onnan, és az azonos nevű régióhoz is a kulcsot jelenthetik. Avgyijivka elvesztése rendkívül megnehezítheti a későbbi ukrán offenzívát a Donbasz déli része ellen. Ráadásul a donyecki város körül már 2014 óta folyamatosak az összecsapások.

Intensifying Battle In Avdiivka Prompts Mandatory Civilian EvacuationAVDIIVKA, UKRAINE - OCTOBER 30: Police officer Gennady convinces a local resident who lives in a dilapidated house to evacuate on October 30, 2023 in Avdiivka, Ukraine. The National Police of Ukraine, along with the "White Angel" special unit, is conducting an operation to evacuate the remaining local residents from the city, which faces daily destruction from artillery fire. According to the national police, approximately 1,400 people are still in the city. The fighting has escalated in recent days following Russia's major offensive earlier this month. (Vlada Liberova / Libkos via Getty Images)
Fotó: Getty Images

A brit hírszerzés csütörtöki jelentése szerint folytatódnak az orosz támadások az Avgyijivka környéki falvak ellen, alighanem a várost próbálják bekeríteni. Az orosz előretörés pedig már közelíti a város koksz- és vegyi üzemét, amely egykor Európa legnagyobbja volt. A gyár taktikai szempontból is jelentős szerepet tölt be, ugyanis uralja a város felé vezető északi utat is. 

Ha sikerül az oroszoknak bevenniük, akkor bajba kerülhet az ukránok ellátása a városban.

Az óriási üzem azonban a védekező félnek biztosít előnyt, a megrohamozása súlyos ember- és eszközveszteséggel járhat. Ennek lehet jele az oroszok által elszenvedett veszteségek növekedése is. Az ukrán vezérkar csütörtöki közlése szerint az oroszok 1330 katonát vesztettek, ami az egyik legmagasabb napi veszteség a háború alatt – írja a Newsweek.

Avdiivka Coke And Chemical PlantGeneral view of Avdiivka Coke and Chemical Plant in Avdiivka, Ukraine, November 7, 2019. Avdiivka Coke and Chemical Plant, part of the Rinat Akhmetov and Vadym Novinsky's Metinvest holding, received approval for coal supplies from the Russian company Severstal Management (Photo by Sergii Kharchenko/NurPhoto) (Photo by Sergii Kharchenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Az avgyijivkai koksz- és vegyi üzem.
Fotó: AFP

A Donyeck kapujaként szolgáló városért feltehetően az elkövetkező hetekben is kemény küzdelemet vívnak. Azonban Avgyijivka stratégiai jelentősége tényleg nagy, szemben Bahmuttal, amely leginkább az érte kiontott vérnek köszönhette fontosságát.

 

Bahmut orosz-ukrán háború Avgyijivka tüzérség
Kapcsolódó cikkek