Közélet

Az ukránok elárulták, hány katonájuk került orosz fogságba

Jelenleg több mint 3500 orosz katonák fogságába esett ukrán katona van hadifogságban – jelentette be pénteken az ukrán reintegrációs minisztérium.

Összesen több mint 4300 ukrán került hadifogolyként Oroszországba, közülük több mint 760 civil. Hozzátartozóik anyagi támogatást kapnak az ukrán államtól – írta a DPA ügynökség. A hadifoglyok jelentősebb része, mintegy 3 500-an katonaként estek fogságba.

 Sérült orosz hadifogoly ül az ágyán egy hadifogolytáborban Nyugat-Ukrajnában 2023. szeptember 19-én. Fotó: AFP

Oroszország a maga részéről azt jelentette be korábban, hogy több mint 500 orosz katona van hadifogságban Ukrajnában. A kijevi hatóságok külön börtönt állítottak fel orosz hadifoglyok számára, Nyugat-Ukrajnában pedig egy második ilyen börtönt is előkészítés alatt áll. A két börtön összesen körülbelül 900 fő befogadására alkalmas.

Dmitro Lubinez ukrán emberi jogi biztos szerint a tavaly februári orosz invázió által kiváltott háború kezdete óta mintegy 2600 Oroszország által hadifogságba esett ukrán katonát és civilt adtak át Kijevnek az Oroszország és Ukrajna közötti fogolycserék során. Azonban nem ismert, hogy mennyi orosz foglyot fogadott vissza Moszkva ezeken a csereprogramokon.

 

hadifogoly orosz ukrán háború hadifogság Kijev Oroszország
Kapcsolódó cikkek