Nemzetközi gazdaság

Nagyszabású fogolycseréről állapodtak meg az oroszok és az ukránok

A napokban 95 ukrán és ugyanennyi orosz katona térhetett haza a fogságból. Kijevet még mindig foglalkoztatja a Magyarországnak átadott hadifoglyok ügye.

Csaknem száz ukrán és csaknem ugyanannyi orosz katona térhetett haza a fogságból, miután fogolycseréről egyeztek meg a felek – írta meg a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

UKRAINE-RUSSIA-COFLICT-WARA woman embraces her husband, a Ukrainian serviceman, as he arrives by train to the railway station of the western Ukrainian city of Lviv on April 20, 2023, amid Russia's miltary invasion on Ukraine. (Photo by YURIY DYACHYSHYN / AFP)
Fotó: AFP

Erről Volodimir Zelenszkij ukrán elnök számolt be vasárnap esti videóüzenetében, amelyben ismertette, hogy 95 ukrán katona térhetett haza a fogságból. A Hadifogolykezelési Koordinációs Parancsnokság a táviratban tisztázta, hogy négy matróz, 11 határőr, 29 nemzetőr volt a hazaengedettek között, a katonák közül 51-en pedig az Ukrán Fegyveres Erőkhöz tartoznak, akik közül 15-en a területvédelmi egységekből kerültek a frontra.

Az Ukrinform beszámolója alapján a mostani csere keretében szabadult foglyok közül 27-en a donyecki térséget védték, azonban vannak olyanok is, akik Harkiv, Zaporizzsja, Herszon, Luhanszk és Szumi közelében lévő frontvonalakon teljesítettek szolgálatot.

A ukránok által között információk szerint a háború kezdete óta a fogolycserék eredményeként 2526-an térhettek haza.

Kijev bekérette a magyar nagykövetség ügyvivőjét a hadifoglyok miatt

A szóvivő szavai szerint az ukrán kormány nem kapott tájékoztatást a magyar és orosz fél között erről folyatott tárgyalásokról.

 

fogolycsere hadifogoly ukrán katona Volodimir Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek