Közélet

Elegük lett az ukrán konkurenciából a lengyel fuvarozóknak

A kamionosok három határátkelőt lezártak, és a háború kitörése előtti piacvédelem visszaállítását követelik.

Az ukrán gabona kérdése után most az ukrán fuvarozók verték ki a biztosítékot Lengyelországban, ezért több kilométeres sorokban, csaknem 90 órája vesztegeltek szerdán a tehergépkocsik a lengyel–ukrán határátkelőknél a lengyel kamionsofőrök három napja tartó tiltakozása miatt – közölték a lengyel hatóságok.

A kamionosok hétfőn három határátkelőt – Dorohusk–Rava Ruska, Hrebenne–Jahotyin, valamint Korczowa–Krakovec – zártak le, az Ukrajnával határos Lublini és Kárpátaljai vajdaságban. Szerda délelőtt ezért a Hrebenne határátkelő előtt már mintegy 900 kamion várakozott a lublini székhelyű, kelet-lengyelországi vajdaság adóügyi kamarájának (IAS) közlése szerint.

Transport company owners stand together as they with their vehicles block access to the Polish-Ukrainian border crossing in Dorohusk, Poland on November 6, 2023 to protest against 'unfair' competition. Several dozen owners of transport companies on November 6 blocked three major Polish border crossings with Ukraine in protest at what they say is unfair competition from the neighbouring country's businesses. Trucks lined up at the border checkpoint in Dorohusk, with almost all cargo traffic blocked by protesters who blamed the liberalisation of European Union rules for the slump in their revenues. (Photo by Wojtek Radwanski / AFP)
Fotó: AFP

Dorohusknál pedig mintegy 650 kamion várt arra, hogy átlépje a határt, amely mintegy 30 óráig tart, miután a tiltakozók óránként csak egy kamiont engednek a határátkelőkhöz. A lezárás nem érinti a Kárpátaljai vajdaságban működő Medyka–Sehinyi határátkelőt, ám ott is hosszú a sor. A Przemysl városához közeli medykai határátkelő előtt szerdán mintegy 580 kocsi várakozott, a megnőtt forgalom miatt a przemysli főutcákon is dugó alakult ki.

A blokádot szervező kamionosok azt követelik a lengyel kormánytól, hogy 

az ukrán fuvarozócégek számára állítsák vissza a szállítmányozási engedélyek rendszerét, amelyet az ukrajnai háború kezdete után az európai uniós intézkedések keretében felfüggesztettek. 

Azt ugyanakkor hozzátették, hogy az engedélyek nem érintenék a humanitárius, valamint az ukrán hadseregnek szánt szállítmányokat.

Emellett a tiltakozók azt is szeretnék elérni, hogy függesszék fel a háború kitörése után Lengyelországban regisztrált ukrán fuvarozó cégek tevékenységét, és végezzenek ellenőrzéseket náluk. Szorgalmazzák továbbá, hogy az ukrán fél szüntesse be elektronikus kiléptetőrendszerét, amely megnehezíti a lengyel kamionosok hazatérését Ukrajnából.

Olekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszter és egyben miniszterelnök-helyettes hétfőn arról beszélt, hogy Kijev kész a mindkét ország fuvarozóinak érdekeit szem előtt tartó, konstruktív párbeszédre.

 

Ukrajna tiltakozás orosz-ukrán háború Lengyelország kamionsofőr
Kapcsolódó cikkek