Közélet

Hűségeskühöz kötheti a külföldiek beutazását Oroszország

Hamarosan az orosz törvényhozás elé kerül egy javaslat, ami az Oroszországba beutazó külföldieket gyakorlatilag hűségeskü tételére köteleznél. A tervezet értelmében az országba belépőknek le kellene mondaniuk bizonyos jogaikról, azért cserébe, hogy Oroszországban tartózkodhassanak. Ilyen jogok például a véleménynyilvánítás, vagy a szólásszabadsághoz való jog. Az orosz belügyminisztérium a nemzeti érdekeket védené az új törvénnyel.

Egyfajta „hűségnyilatkozat” aláírására kötelezné az Oroszországba beutazó külföldi állampolgárokat egy, az orosz belügyminisztérium által szorgalmazott törvénytervezet, amely előírná, hogy a belépők egyezzenek bele egy sor korlátozás betartásába, egyebek között tartózkodjanak az orosz állami politika lejáratásától.

Fotó: YURI KADOBNOV

Az elsőként a TASZSZ állami hírügynökség által ismertetett tervezet szerint a belügyi tárca megtiltaná a hagyományos családi értékek tagadását és a szovjet népnek a fasizmus feletti győzelemhez való hozzájárulása kisebbítését.

A lojalitási megállapodás egyfelől az Oroszországi Föderáció állami szerveinek engedélye a külföldi állampolgárnak az Oroszországi Föderáció területére való belépésére, másfelől a külföldi állampolgár beleegyezése az Oroszországi Föderáció nemzeti érdekeinek védelme céljából megállapított tilalmak betartásába, amit az Oroszországi Föderáció területére való belépéssel fejez ki

– olvasható a hírügynökség által ismertetett dokumentumban.

Ukrajna módosíthatja a magyar kisebbségek jogait korlátozó törvényt

A nemzeti kisebbségek jogait szűkítő törvény módosítása van terítéken Kijevben. Ukrajna az Európa Tanács javaslatára módosíthat a jogszabályon. A tervezetet elküldték véleményezésre a kárpátaljai magyar érdekvédelmi szervezeteknek is.

A tervezetből következik, hogy az Oroszországba belépő külföldinek az orosz területen való tartózkodás (helyben lakás) ideje alatt tilos lesz akadályozni az orosz hatóságok tevékenységét, bármilyen formában lejáratni az orosz kül- és belpolitikát, valamint az állami hatóságokat és ezek tisztviselőit. A dokumentum kimondja, hogy a beutazóknak tilos lesz „visszaélniük az információszabadsághoz való joggal, egyebek között olyan információk terjesztésével, amelyek célja az alkotmányos jelentőségű erkölcsi és egyéb értékek, köztük a házasságról mint férfi és nő szövetségéről, a családról, az anyaságról, az apaságról, a gyermeki létről alkotott elképzelések becsmérlésére vagy tagadására való ösztönzés, a nem hagyományos szexuális kapcsolatok propagálása, a szovjet népnek a haza védelmében tett hőstetteiről és a fasizmus feletti győzelemhez való hozzájárulásáról szóló történelmi igazság elferdítése.

A javasolt tiltott tevékenységek között szerepel minden olyan megnyilvánulás, amely törvények elfogadására, módosítására vagy eltörlésére irányul, valamint az ország környezetéhez, természeti erőforrásaihoz, anyagi és kulturális értékeihez való tiszteletlen hozzáállás.

A külföldieknek tilos lesz tiszteletlenül viszonyulniuk az orosz lakosság regionális és etnokulturális életmódjának sokszínűségéhez, a hagyományos orosz szellemi és erkölcsi értékekhez. A leendő új törvény megtilthatja az idegenrendészet alanyai számára az Oroszországra nézve káros tevékenységeket.

Leonyid Kalasnyikov, az orosz alsóház FÁK-ügyekkel foglalkozó bizottságának kommunista elnöke az Interfax hírügynökségnek elmondta, hogy a lojalitási megállapodásról szóló törvénytervezet előkészítése előrehaladott állapotban van. Közölte, hogy a dokumentumon az általa vezetett bizottság, az elnöki adminisztráció, az orosz kormány és a belügyminisztérium közösen dolgozik. Kalasnyikov a tervezett előírások közül kiemelte azt, amelynek értelmében az Oroszországba belépő külföldi állampolgárnak bele kell egyezni bizonyos szabályok betartásába, különösen abba, hogy ne hozza rossz hírbe a bel- és külpolitikát, és „ne ferdítse el a Nagy Honvédő Háborúval kapcsolatos történelmi tényeket”.

Valentyina Kazakova, a belügyminisztérium migrációs főosztályának vezetője korábban arról számolt be, hogy 

a tárca előkészítette a beutazási jogszabályokat módosító törvénytervezetet. 

Mint mondta, az elképzelést hamarosan a parlament elé terjesztik. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szerdán újságíróknak nyilatkozva nem kívánta kommentálni a törvénytervezetet.

Kirill orosz pátriárka az Orosz Népi Világtanács 25. kongresszusának keddi moszkvai ülésén arra figyelmeztetett, hogy a hibás migrációs politika „a legszomorúbb következményekhez” vezethet Oroszországban. Hangot adott véleményének, miszerint a vendégmunkások áramlásának kezelése a hatóságok szintjén kiigazítást igényel.

A profit értéke nem lehet magasabb, mint az államéi, amely kész megvédeni az államalkotó nép érdekeit

– hangoztatta az egyházfő.

 

oroszország külföldi állampolgár hűségnyilatkozat idegenrendészet törvénytervezet
Kapcsolódó cikkek