Közélet

Ukrajna módosíthatja a magyar kisebbségek jogait korlátozó törvényt

A nemzeti kisebbségek jogait szűkítő törvény módosítása van terítéken Kijevben. Ukrajna az Európa Tanács javaslatára módosíthat a jogszabályon. A tervezetet elküldték véleményezésre a kárpátaljai magyar érdekvédelmi szervezeteknek is.

Elkészült az a jogszabálytervezet, ami módosíthatja Ukrajnában a nemzeti kisebbségek jogait szűkítő törvényeket. A tervek szerint hozzányúlhatnak a 2017-es oktatási törvényhez, valamint 2019-es nyelvtörvényhez is. A jogszabályokat többek között a Velencei Bizottság is kritizálta, de változás eddig nem történt az ukrajnai kisebbségek ügyében.

Kiev,,Ukraine,-,March,17,,2017:,Deputies,Of,Verkhovna,Rada
Fotó: Shutterstock

A most összerakott tervezet viszont valódi előrelépés lehet az ügyben – írta meg a Kárpáti Igaz Szó.

A megkülönböztetett, garantált kisebbségi jogok azoknak a közösségeknek járnának, amelyek tagjai a helyi lakosság legalább 15 százalékát képezik. 

Ebbe a kategóriába nyilván beletartozna kárpátaljai magyar lakta településeink döntő többsége, de a szórványban, vagy mondjuk az Ungváron és Munkácson élő magyaroknak sem kellene csüggedni, mert van egy olyan pont is, hogy a nemzeti kisebbségi közösségeknek járó jogok kiterjeszthetők azokra is, akik száz éve élnek az adott helyen.

Ha végül megszavazza a jogszabálymódosítást az ukrán parlament, akkor többek között eltörölhetik azt az oktatási szabályt, ami kötelezővé tette az iskolákban a tanktárgyak ukrán nyelven történő oktatását. Az ukrán nyelv és irodalmat, az ukrán történelemet és a honvédelmi tárgyakat oktatnák a jövőben kötelezően ukránul.

A módosításban viszont nem szerepel a felsőoktatási szabályok kérdése.

A 2019-es nyelvtörvény esetében a változást az jelentheti, hogy a kisebbségek a kulturális rendezvényeiket megtarthatnák a saját nyelvükön. Az ilyen eseményeken csak akkor kellene ukrán tolmácsolást biztosítani, ha a vendégek ötöde, de legalább 20 személy nem beszéli az adott kisebbségi nyelvet. Emellett a módosítással lehetőség lenne magyar nyelvű reklámok elhelyezésére, valamint a választási időszakokban a magyar pártok magyarul is kampányolhatnának. Továbbá a jogszabály megengedőbbé válhat a kisebbségi nyelvű újságokkal és televíziós műsorokkal is.

Ukrajnának mindenképpen változtatnia kell a kisebbségek jogait korlátozó törvényein, mivel enélkül esélye sem lehet az Európai Uniós csatlakozásra.

A törvénytervezet passzusai nem vonatkoznak az orosz nyelvre, csakis az hivatalos nyelveit érinti.

 

európai unió Ukrajna jogszabálytervezet kisebbség nyelvtörvény
Kapcsolódó cikkek