Közélet

Igazi csodafegyvert rejt egy észak-izraeli kibuc, a fél világ feni rá a fogát

A Plasan nevű cég még Izraelen belül sem túl ismert, pedig a hadsereg számára kulcsfontosságú eszközt fejleszt. Az észak-izraeli kibucban állítják elő a világ legjobb járműpáncélzatát, amelyre még az Egyesült Államok is feni a fogát.

Rengeteg katona köszönheti az életét azoknak a páncélozott harckocsiknak, amelyeket egy észak-izraeli kibucban fejlesztenek. A járművek ellenállnak a golyóknak, a bombáknak és a házilag készített robbanószereknek is. A harckocsik már Irakban és Afganisztánban is bizonyítottak.

Plasan
Fotó: Plasan

Az olyan hadműveletek, mint a Gázában zajló háború, velejárói a házilag készített robbanószerek, aknák és csapdák bevetése. A városi hadviselésben a gerillaakciókkal lehet a legjobban küzdeni a tankok ellen. Emellett a modern háborúzás legfontosabb eszközei, a katonai drónok is veszélyt jelentenek, amelyek olcsó és precíz fegyverek a nehezen manőverező harckocsikkal szemben.

A kibucban fejlesztett páncélzat, amellyel a járműveket fel lehet szerelni, hatékonyan hárítja el az ilyen fegyvereket – írta a Neokohn. Izrael most éppen 150 ezer új harckocsit szerel fel ezzel a páncélzattal. Az új flotta a jól ismert Humweekot váltja majd az izraeli hadseregben.

A páncélzatot a libanoni határtól nem messze található Sasa kibucban fejlesztik. Ez a kibuc egyébként meglehetősen aktív kereskedelemmel rendelkezik. Egy tejüzem és fagylaltüzletlánc is működik a katonai járműveket fejlesztő gyár, a Plasan mellett. Továbbá az itt élők kivit, almát, avokádót és grapefrútot is termesztenek.

A Plasan az utóbbi időben több milliárd dolláros szerződéseket kötött, többek között az amerikai hadsereggel.

A cég fejlesztése a tankok hagyományos páncélzatának az újraértelmezése. A páncélozott járművekre szerelt védelem általában egy nagy hegesztett acéldoboz, amely elhárítja a bejövő támadásokat. Ez működőképes, ám nagyon nehéz, és csak lassan adaptálható a járművekre. Ezzel szemben a Plasan egy olyan páncélzatot fejlesztett ki, amely sokkal könnyebb és egyszerűbben felszerelhető a járművekre.

Volt egy alternatív elképzelésünk. Úgy gondoltunk a páncélzatra, mint egy IKEA-szekrényre. El akartuk hagyni az acéldoboz megoldást

– magyarázta a Plasan tervezési igazgatója, Nir Kahn. Úgy fogalmazott, hogy a termékük olyan, mint egy összeszerelős készlet. A páncélzat variálható, szükség szerint lehet vele kerámiával, kevlárral és kompozitokkal is megerősíteni a járműveket.

A Plasant 1985-ban alapították, amikor Izrael háborút viselt a Hezbollah-val. Az Izraeli Védelmi Erőknek gyorsan volt szükségük páncélozott harckocsikra, erre az igényre reagált a cég.

Nem vagyunk ismert vállalat, még Izraelben se tudnak sokat rólunk. Nem csapunk nagy felhajtást magunk körül, de mi vagyunk az ütőkártya, amely más cégek erejét adja

– mondta Nir Kahn.

 

páncélzat izraeli háború Plasan izraeli kibuc harckocsi
Kapcsolódó cikkek