Közélet

Izraeli háború: nem bíznak a tűzszünetben az amerikaiak, katasztrófát vizionálnak a Közel-Keleten

Anthony Blinken szerint Izraelnek joga és kötelessége védekezni az iszlamista palesztin szervezettel szemben. Az amerikai külügyminiszter úgy véli, ha az izraeliek most tűzszünetet kötnének a Gázai övezetben, az lehetőséget adna a palesztin Hamásznak arra, hogy rendezze sorait, és az október 7-ihez hasonló újabb támadásokat kövessen el.

Az amerikai külügyminiszter szerint ha Izrael most tűzszünetet kötne a Gázai övezetben, az lehetőséget adna a palesztin Hamász iszlamista szervezetnek arra, hogy rendezze sorait, és az október 7-ihez hasonló újabb támadásokat kövessen el. Antony Blinken szombaton Ammánban tanácskozott hat arab ország külügyminiszterével, majd a megbeszélést követően a jordániai és egyiptomi kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatóján elmondta: egyetértés van a felek között abban, hogy a status quo nem fenntartható a Hamász uralta Gázai övezetben.

Anthony Blinken szerint Izraelnek joga és kötelessége védekezni az iszlamista palesztin szervezet ellen
Fotó: AFP

Ajmán Szafadi jordániai külügyminiszter kijelentette: Izrael „háborús bűncselekményeket követ el”, és nem lenne szabad engedni, hogy a nemzetközi jog fölött álljon. Hozzátette azt is, hogy az amerikai külügyminiszternek vezető szerepet kell játszani a háború lezárásában.

A gázai háború nem hoz békét Izraelnek, a folytatása pedig katasztrófához vezet a Közel-Keleten

– szögezte le Szafadi, aki a konfliktus politikai megoldását sürgette, amely „garantálja a palesztinok, az izraeliek és a térség többi népének békéjét és biztonságát”.

Az egyiptomi külügyminiszter, Számeh Sukri eközben „azonnali és feltétlen tűzszünetet” szorgalmazott. Az amerikai külügyminiszter elutasította ugyan arab kollégáinak a gázai tűzszünetre vonatkozó kérését, de támogatta a „humanitárius szünetek” elvét. 

Antony Blinkennek az úgynevezett humanitárius szünetekre vonatkozó javaslatát pénteki izraeli látogatása során nem támogatták, de a külügyminiszter ígéretet tett arra, hogy továbbra is kitart az elképzelés mellett.

„Izraelnek minden szükséges intézkedést meg kell tennie a palesztin civilek védelme érdekében” – hangsúlyozta Blinken, hozzátéve, hogy Izraelnek joga és kötelessége védekezni az iszlamista palesztin szervezet október 7-i véres támadása után.

Az amerikai külügyminiszter vasárnap hivatalos látogatásra Bagdadba utazik – jelentette a Baghdad today hírportál. Blinken az iraki fővárosban Mohammed asz-Szudáni kormányfővel és Fuád Mohamed Huszein külügyminiszterrel a térségben a gázai háború miatt kialakult helyzetet, valamint a Gázai övezet kérdését kívánja megvitatni.

 

izraeli háború Izrael Hamász tűzszünet Anthony Blinken
Kapcsolódó cikkek