Közélet

Kamionblokád Ukrajnában: válságosra fordulhat a helyzet

Az ukrán–lengyel határzár miatt kialakult üzemanyagpiaci válsághelyzetről tájékoztatta Ukrajna az Európai Uniót.

A nyugati határra nemcsak az miatt van szüksége Ukrajnának, hanem a létfontosságú termékek, különösen az energiatermékek, legfőképpen az autógáz szállítása miatt Tarasz Kacska gazdaságiminiszter-helyettes szerint – írja a Kiszo.

Polish truck drivers block main Polish Ukrainian border crossing
Kamionsor a lengyel–ukrán határnál. Fotó: Anadolu via AFP

Télen, az Oroszország felőli folyamatos támadások miatt az energiatermékek blokkolása súlyos válságot okoz

– emelte ki.

A miniszterhelyettes felhívta a figyelmet: még nincs válság, de a határán vannak, ezért az energiaipar stabilitásának megőrzése érdekében szükség van arra, hogy válságmegelőzési stratégiát dolgozzanak ki az Európai Bizottsággal.

A lengyel és szlovák blokád miatt hosszú a kamionsor a záhonyi határátkelőhelyen

A magyar és ukrán vám- és határrendészeti szervek folyamatosan dolgoznak a feltorlódott kamionsor gyors átléptetésén, azonban a Tisza-híd és az átkelőhely befogadóképessége nagyban korlátozza lehetőségeiket.

Tarasz Kacska szerint ezt a hetet annak szentelik, hogy az Európai Bizottsággal együttműködve megoldást találjanak a kialakult problémára. Szerinte az ellátásban előfordulhatnak fennakadások, melyek különösen az európai gyártók értékesítéseit érintik az év végi ünnepek miatt.

Polish truckers blocked roads to three crossings with Ukraine
Várakoznak a sofőrök, küszöbön a válság. Fotó: Anadolu via AFP

 

És ez miért probléma?

Azért, mert Ukrajna vezető szerepet tölt be a világon a közlekedésben használt PB-gáz-fogyasztás tekintetében.

Az ukrán piac a gázfelhasználás elterjedésében nemcsak az európai országokat előzte meg, hanem a termék közlekedési szektorban való felhasználásában is abszolút világelső a használt üzemanyagok kosárban való részesedése tekintetében, dupla árréssel.

Ukrajnában az ezer főre jutó járművek száma körülbelül a fele a szomszédos Lengyelországénak.

Az Enkorr beszámolójából kiderül, hogy a Menecon Consulting szerint 2019 végén abszolút értékben Ukrajna az ötödik helyen áll a világ közlekedési LPG-fogyasztása tekintetében, 1,8 millió tonnával. Az első helyen Törökország áll, ezt követi Dél-Korea, Oroszország és Lengyelország. Az első három ország lakosságszámát tekintve jócskán felülmúlja Ukrajnát.

 

Ukrajna határ export
Kapcsolódó cikkek