Közélet

Visszakapja bűncselekménnyel elorozott lakását a szerencsétlenül járt nyugdíjas

A vádlott csalárd módon szerezte meg egy 89 éves nagykanizsai nő lakását. Az ügyészség most igazságot szolgáltatott, a lakás visszakerült jogos tulajdonosához.

Egy bűncselekménnyel szerzett nagykanizsai ingatlan eredeti tulajdonjogának visszaállítását kezdeményezte a Zala Vármegyei Főügyészség egy még zajló büntetőügyben – jelentette be csütörtökön a főügyészség szóvivője. Jánky Judit az eset kapcsán felidézte, hogy a Zalaegerszegi Járási Ügyészség jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt több elkövetővel szemben emelt vádat a Nagykanizsai Járásbíróságon még jelenleg is zajló ügyben.

Visszakapja bűncselekménnyel elorozott lakását a szerencsétlenül járt nyugdíjas
Visszakapja bűncselekménnyel elorozott lakását a szerencsétlenül járt nyugdíjas.
Fotó: Shutterstock

Az ügy egyik vádlottja 2021-ben szerződést kötött egy 89 éves asszonnyal, hogy kibérli annak nagykanizsai lakását. A beköltözést követően szerzett tudomást arról, hogy az idős nőnek abban a társasházban van még egy, szintén bérbe adott lakása. A férfi megszerezte a sértett személyes adatait, amivel ügyvédnél adásvételi szerződést készíttetett. A nőt azzal vette rá az elé tett papírok aláírására, hogy azok a közös képviselő leváltásához szükségesek.

Az ügyvéd által szerkesztett és ellenjegyzett adásvételi szerződésben azt rögzítették, hogy a lakást az idős sértett nyolcmillió forint vételár ellenében a másodrendű vádlottnak adta el, aki a pénzt az aláírásával egyidejűleg megfizette az eladónak. A dokumentumok alapján a Zala Vármegyei Kormányhivatal a tulajdonjog-változást átvezette,

a két vádlott pedig ezután egy ingatlankereskedő cég közreműködésével 13 millió forintért tovább is adta a lakást.

Az új tulajdonos bejegyzési kérelmének széljegyzése a nagykanizsai földhivatalban megtörtént, a vételárat az elsőrendű vádlott teljes egészében elköltötte.

Mivel a büntetőeljárás adatai alapján megállapítható volt, hogy az idős nő bűncselekmény révén veszítette el ingatlanának tulajdonjogát, a zalai főügyészség az adásvételi szerződések semmisségére hivatkozva, hivatalból kezdeményezte az eredeti állapot helyreállítását, az alperes tulajdonjogának ismételt bejegyzését.

A szóvivő jelezte, hogy az ügyészség közjogi és büntetőjogi szakágának együttműködésével jött létre a kereset, hiszen közérdeket szolgál, hogy az ingatlan-nyilvántartásban szereplő adatok a tényleges jogi állapotnak feleljenek meg, a közérdekben okozott sérelem pedig az ügyészi keresetindítással orvosolható.

Újabb ingatlanpiaci bomba: eladó Zámbó Jimmy egykori háza

A tragikus sorsú énekes nyaralója után a házát is eladja a család. 130 millióért most bárki lecsaphat Zámbó Jimmy házára.

 

tulajdonjog szerződés főügyészség lakás bűncselekmény
Kapcsolódó cikkek