Közélet

Letartóztatnák az ukrán Euróvízió-győztest az oroszok

Nem elég, hogy az énekesnő hazáját megszállták, még le is tartóztatnák.

Körözési listára tették az orosz hatóságok Szuszana Jamaladinovát, közismertebb nevén Jamalát az orosz hatóságok hétfőn az orosz állami hírügynökségek tájékoztatása szerint.

A krími tatár, Ukrajna színeiben a 2016-os Eurovíziós dalfesztivált is megnyerő Jamalát az orosz hatóságok az orosz hadsereg becsmérlése miatt körözik. A Mediazona nevű orosz oldal szerint már októberben kiadták ellene az elfogatási parancsot és novemberben egy orosz bíróság távollétében letartóztatta.

May 5, 2023, Kyiv, Ukraine: Jamala, a Ukrainian singer who won the Eurovision Song Contest 2016, presents her new album, Qirim, to the accompaniment of the National Symphony Orchestra of Ukraine conducted by Volodymyr Sirenko at the Taras Shevchenko National Opera and Ballet Theatre, Kyiv, capital of Ukraine. (Credit Image: © Hennadii Minchenko/Ukrinform via ZUMA Press Wire)
Fotó: Nortfoto

Jamala mindig is élesen bírálta Moszkvát, amiért az megszállta szülőföldjét, 

és az Eurovíziót egy olyan dallal nyerte meg, mely 200 ezer krími tatár szovjet deportálására és az ahhoz kapcsolódó, 1944. májusi etnikai tisztogatásra emlékezett – idézi fel a Politico.

A jelenleg is a megszállók kiűzésének finanszírozásáért turnézó énekesnő a hírre Instagram-oldalán egy olyan sztorival reagált, melyen a Sydney-i Operaház előtt látható, amit egy tenyérbe temetett arcot ábrázoló emojival fejelt meg.

 

Jamala Eurovízió eurovíziós dalfesztivál háború
Kapcsolódó cikkek