Közélet

Avgyijivka azt mutatja, hogy az orosz vezérkar semmit sem tanult

Újra és újra ugyanazokat a hibákat követi el támadó műveletei során az orosz haderő.

Az Avgyijivkánál folyó orosz offenzíva legfőképp azt jelzi, hogy az orosz hadvezetés semmit sem tanult a korábbi időszak hibáiból. Elemzők szerint a támadás körülményei arra utalnak, hogy az orosz hadvezetésnek nem sikerült a korábbi kudarcos támadásokból levonnia a megfelelő következtetéseket.

A Háborús Tanulmányok Intézetének elemzése rámutat, hogy a tavaly téli nyugat-donyecki orosz offenzívában is hasonlóan katasztrofális volt az ember- és páncélozottjármű-veszteség, különösen Vuledar térségében, ahol az erődített állások ellen indultak rohamra az orosz csapatok.

Military mobility of Ukrainian soldiers in the direction of Avdiivka
Ukrán csapatok Avgyijivkánál.
Fotó: Anadolu via AFP

Az elemzés arra is rámutat, hogy a háború kezdete óta az oroszok több helyen is indítottak hasonló offenzívákat, ám a legújabb, Avgyijivkánál megindított támadás arra utal, hogy a következtetéseket nem sikerült levonni ezekből. Az elemzés Valerij Geraszimov vezérkari főnök – és egy ideje az ukrán hadszíntéren harcoló orosz erők parancsnoka – nevét külön is kiemelte, mint aki végső soron felelős a kudarcért.

Az amerikai agytröszt külön kiemeli Valerij Zaluzsnij ukrán vezérkari főnök elemzését, amely a The Economistban jelent meg, és amely a harci helyzet átgondolt nyilvános értékelése.

 

Valerij Geraszimov offenzíva Avgyijivka
Kapcsolódó cikkek