Közélet

Oroszország kiesett a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet vezető testületéből

Első alkalommal veszítette el helyét Oroszország a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetben. A hágai székhelyű szervezet az 1997-es vegyifegyver-tilalmi egyezmény végrehajtását felügyeli, amely tiltja vegyi anyagok bevetését a fegyveres konfliktusokban. 2013-ban az OPCW-t tevékenységéért Nobel-békedíjjal tüntették ki.

Oroszország szerdán elveszítette helyét a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) vezető testületében.

Fotó: LEX VAN LIESHOUT / AFP

Oroszország a voksoláson Ukrajnával, Lengyelországgal és Litvániával versengett a szervezet Végrehajtó Tanácsának három helyéért. A szervezet történetében ezzel Moszkva első ízben nem fog képviselettel rendelkezni a testületben.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök üdvözölte az eredményt.

Az OPCW egy nagy tekintéllyel rendelkező nemzetközi szervezet, terroristáknak nincs benne helyük

– hangoztatta az X-en. Mint fogalmazott, Oroszország kizárása az OPCW Végrehajtó Tanácsából „logikus következménye” az Ukrajna elleni orosz agressziónak. Moszkva szerepe „a nemzetközi viszonyokban egyre kisebb lesz, elszigeteltsége pedig növekszik” – fűzte hozzá Zelenszkij.

Oroszország az OPCW tagja és hivatalosan már nincsen vegyifegyver-arzenálja.

A hágai székhelyű szervezet az 1997-es vegyifegyver-tilalmi egyezmény végrehajtását felügyeli, amely tiltja vegyi anyagok bevetését a fegyveres konfliktusokban. 2013-ban az OPCW-t tevékenységéért Nobel-békedíjjal tüntették ki.

 

Ukrajna OPCW Végrehajtó Tanács Oroszország vegyifegyver
Kapcsolódó cikkek