Közélet

Tűzszünetet és a gázai humanitárius segélyek növelését sürgeti az ENSZ főtitkára

Az ENSZ-főtitkár nyilatkozatában újból felszólalt a humanitárius segélycsomagok szállítása érdekében, és bírálta, hogy üzemanyag nem érkezik a segélyszállítmányokkal.

Minden órával sürgetőbb egy humanitárius fegyverszünet az Izrael és a Hamász közötti háború okozta katasztrófa miatt – közölte hétfőn az ENSZ főtitkára. António Guterres elmondta, hogy a konfliktusban szembenálló felek és a nemzetközi közösség felelőssége azonnali és alapvető, hangsúlyozta, hogy vessenek véget ennek az embertelen kollektív szenvedésnek, és növeljék jelentősen a Gázai övezetnek nyújtott humanitárius segítséget.

UN-GUTTERES-AFGHAN ECONOMYUN-GUTTERES-AFGHAN ECONOMY(211011) -- UNITED NATIONS, Oct. 11, 2021 (Xinhua) -- United Nations Secretary-General Antonio Guterres speaks to reporters at the UN headquarters in New York, on Oct. 11, 2021. Guterres on Monday called for the injection of liquidity to keep the Afghan economy afloat. (Xinhua/Xie E)Xinhua News Agency / eyevineContact eyevine for more information about using this image:T: +44 (0) 20 8709 8709E: info@eyevine.comhttp://www.eyevine.com
Fotó: Northfoto

„Gáza gyermektemető lesz” – jelentette ki a főtitkár. A Hamász egészségügyi minisztériumának legutóbbi, hétfői jelentése szerint 10 022 embert, többségében polgári személyt, közöttük több mint 4000 gyermeket öltek meg a Gázai övezetben október 7. óta a pusztító légitámadásokban.

Több újságírót öltek meg négy hét alatt, mint bármely más konfliktusban az elmúlt három évtizedben – tette hozzá António Guterres. A bizottság az Újságírók Védelmére (CPJ) nevű újságíró-szervezet szerint legkevesebb 36 újságírót és médiaalkalmazottat (31 palesztint, négy izraelit és egy libanonit) öltek meg október 7. óta.

Az ENSZ-főtitkár keményen bírálta a Gázai övezetet irányító Hamászt és más csoportokat, amiért „polgári személyeket használnak élő pajzsként, és válogatás nélkül lőnek ki rakétákat Izraelre”.

Guterres bírálta, hogy kevés humanitárius segély érkezik a Gázai övezetbe az egyiptomi határon lévő rafahi átkelőhelyen.

Izrael bunkerromboló bombákkal számolná fel a Hamász alagútrendszerét

Az izraeli légierő bunkerromboló bombákkal igyekszik felszámolni a Gázai övezetet uraló Hamász föld alatti védelmi rendszerét. Az izraeli hadsereg (IDF) az éjjel használt olyan bunkerromboló bombákat, amelyek képesek a föld alá is behatolni, hogy károsítsa a Hamász föld alatti alagút-, bunker- és lőszerraktárrendszerét, amely – a civil lakosságot élő pajzsként használva – lakóépületek, kórházak, iskolák és közintézmények alatt található.

A korábban naponta érkező 500 teherautó helyett a két hét alatt belépő 400 annyi, mint csepp a tengerben – mondta, kifogásolva, hogy üzemanyag nem érkezik a segélyszállítmányokkal.

Üzemanyag nélkül meghalnak az inkubátorba helyezett csecsemők és a lélegeztetőgépre szoruló páciensek. A vizet nem lehet szivattyúzni vagy tisztítani. A szennyvíz rövidesen elárasztja az utcákat, betegségeket terjesztve

– tette hozzá a főtitkár, emlékeztetve, hogy az ENSZ 1,2 milliárd dolláros adományra tett felhívást, hogy segítséget nyújtsanak a Gázai övezetben és Ciszjordániában élő 2,7 millió palesztinnak.

 

Antonio Guterres izraeli háború Izrael ENSZ Hamász
Kapcsolódó cikkek