A Pentagon felgyorsította az utánpótlás szállítását Izraelnek, a politikusok, köztük Joe Biden elnök ígéreteinek megfelelően megadnak az országnak mindent, amit csak kér. Ez többek között lézer által vezérelt rakétákat az Apache helikopterekhez, 155 mm-es lövegeket, éjjellátó készülékeket, bunkerromboló hadianyagot és új katonai járműveket jelent – tudta meg a Bloomberg.

Izrael sokkal több mindent kap a Vaskupola elfogórakétáin kívül. 
Fotó: AFP

A hadianyag-ellátás tehát messze túlnyúlik azon, amiről nyilvánosan beszélnek, vagyis jóval több mindent adnak Izraelnek a Vaskupola elfogórakétáin és a Boeing által gyártott okos bombákon kívül. A szállítások ráadásul annak ellenére folytatódnak, hogy az amerikai kormányzat illetékesei egyre hangosabban figyelmeztetik Izraelt, hogy tegyen meg mindent a civil áldozatok elkerülése érdekében.

Szinte naponta érkeznek a szállítmányok

A kért fegyverek egy részét már útnak indították, a többit a washingtoni védelmi minisztérium az amerikai és európai tartalékokból csoportosítja át a dokumentum szerint, amely október végi keltezésű, és amelyet megszerzett a hírügynökség. Eszerint a múlt hónap végéig Izraelbe szállítottak 36 ezer 30 mm-es ágyúlövedéket, 1800 darabot a kért M141 bunkerromboló rakétarendszerből – ilyeneket kaptak az ukránok is –, valamint legalább 3500 éjjellátó készüléket.

A Pentagon szóvivője nem kívánt konkrétumokat közölni a segítséggel kapcsolatban, de a védelmi minisztérium közleményében hangsúlyozta, hogy „számos lehetőséget kihasznál – a belső készletektől kezdve az amerikai ipari csatornákon keresztül – annak érdekében, hogy biztosítsa Izraelnek a védekezéshez szükséges eszközöket”.

An Israeli soldier secures the area in Kibbutz Kfar Aza, near the border with the Gaza Strip on November 14, 2023, in the aftermath of an attack by Palestinian militants on October 7. More than 11,000 people have been killed in relentless Israeli bombardment of the Gaza Strip, according to the Hamas-run health ministry, since the war erupted after Palestinian militants raided southern Israel on October 7 killing at least 1200 people, according to official Israeli figures (Photo by GIL COHEN-MAGEN / AFP)
Izrael mindent megkap, amit csak kér.
Fotó: AFP

„Ez a biztonsági támogatás továbbra is szinte naponta érkezik” – tették hozzá. A közlemény szerint az Egyesült Államok gyorsan biztosít precíziós irányítású lőszereket, kis átmérőjű bombákat, 155 mm-es tüzérségi lövedékeket és más lőszereket a Vaskupolához szükséges elfogórakétákkal és orvosi berendezésekkel együtt.

A 155 mm-es lövegek szállításának leállítását kérik a segélyszervezetek

A tüzérségi lőszerek és egyéb muníció szállítását élesen bírálják a civil szervezetek, mert Washington ezzel elősegíti a Gáza elleni izraeli bombázásokat, amelyek több mint tízezer áldozatot követeltek. A hét elején több mint 30 segélyszervezet levélben sürgette Lloyd Austin védelmi minisztert, hogy különösen 155 mm-es löveget ne küldjön Izraelbe.

„Gáza a világ egyik legsűrűbben lakott része, ahol a 155 mm-es tüzérségi lövedékek természetüknél fogva megkülönböztetés nélküli pusztítást végeznek. Ezek a lőszerek nem irányítottak és nagy hibasugárral rendelkeznek” – írták a levélben, és emlékeztettek, hogy ezek a lövedékek gyakran 25 méterrel távolabb landolnak a tervezett célponttól.

Thirty five-year-old Palestinian Ali Abu Jazar, injured during the Israeli bombardment of the Rafah refugee camp, sits on the rubble of his home the morning after, in Rafah in the southern Gaza Strip on November 15, 2023, amid the ongoing battles between Israel and the Palestinian group Hamas. More than 11,000 people have been killed in relentless Israeli bombardment of the Gaza Strip, according to the Hamas-run health ministry, since the war erupted after Palestinian militants raided southern Israel on October 7 killing at least 1200 people, according to official Israeli figures. (Photo by Mohammed ABED / AFP)
A segélyszervezetek kérték a 155 mm-es lövegek szállításának leállítását.
Fotó: AFP

Az izraeli AH-64 Apache helikopterek számára az Egyesült Államok mintegy 2000 Hellfire típusú, lézervezérlésű rakétát szállított le; ezeket a Lockheed Martin gyártja. Az amerikai hadsereg csapatai a németországi és dél-koreai készleteit is megcsapolta. A segítség része több mint 36 000 darab 30 mm-es lövedék is, amelyet az Apache ágyúval kell kilőni. Az izraeli védelmi erők évek óta repülnek a Boeing által gyártott Apache-okkal.

Apache helikopterrel vadásszák le a hamászosokat

Úgy tűnik, hogy az izraeli hadsereg az Apache helikoptereket „a Hamász-harcosokkal harcoló csapatok támogatására használja, a 30 mm-es gépfegyvert a nyílt terepen észlelt ellenséggel, a Hellfire rakétákat pedig a járművek és a harcálláspontok vagy bunkerek ellen” – nyilatkozta a portálnak Michael Eisenstadt, a Washington Institute for Near East Policy katonai és biztonsági programjainak igazgatója.

Lehetséges, hogy a Hellfire-eket bevetik a magas rangú parancsnokok célzott megölésére is, amikor erre lehetőség nyílik

– tette hozzá.

An Israeli AH-64 Apache longbow helicopter performs during an air show at the graduation ceremony of Israeli Air Force pilots at the Hatzerim base in the Negev desert, near the southern city of Beer Sheva, on June 29, 2023. (Photo by JACK GUEZ / AFP)
Az Apache helikoptereket a szárazföldi csapatok támogatására vetik be.
Fotó: AFP

Izrael emellett kért több mint 57 000 darab 155 milliméteres, nagy robbanóerejű tüzérségi lövedéket és 20 000 M4A1 puskát, nem kevesebb mint 5000 PVS-14 éjjellátó készüléket, 3000 M141 kézi bunkerromboló lőszert, amelyet az amerikai központi parancsnokság szállít, 400 120 mm-es aknavetőt és 75 darabot a hadsereg és a tengerészgyalogság új könnyű taktikai járművéből, amely a Hummert váltja fel.

A kimutatás szerint az Egyesült Államok 312 Tamir rakétából álló készletet is adományozott a készleteiből. A hadsereg két Vaskupola ütegét a többivel ellentétben nem repülőgépen, hanem tengeren szállítják Izraelbe.

Tucson,,Az,,Usa,-,March,25,,2023:,A,Pair,Of
Szinte naponta érkeznek Izraelbe az amerikai fegyverszállítmányok.
Fotó: Shutterstock

Izrael kért Switchblade bombázó drónt is

Ami az Ukrajna számára is kulcsfontosságú 155 mm-es lövedékeket illeti, azok két irányban is mozognak. Az Izraelben lévő amerikai raktárakból 57 ezer darabot korábban az amerikai európai parancsnokságra küldtek a tartalékok feltöltésére, hogy pótolják a Kijevnek szállított mennyiséget. Ezeket most visszaküldik Izraelbe.

A washingtoni külügyminisztérium összegzése szerint Ukrajna Izraelnél jóval több, kétmilliót meghaladó 155 mm-es lövedéket és több mint 800 000 darab 105 mm-es lövedéket kapott.

Izrael kért 200 páncéltörő Switchblade 600-as páncélozott bombázó drónt is,

amelyet az AeroVironment gyárt. Ukrajna közvetlenül a cégtől vásárolta a drónokat. Ilyen drónok nincsenek az amerikai hadsereg készletében, és nem világos, hogy az AeroVironment rendelkezik-e raktárkészlettel belőle, vagy le kell ezeket gyártani. A cég szóvivője nem kívánt nyilatkozni az ügyben.