Közélet

Azonnali tűzszünetet sürgetett Gázában az ENSZ-főtitkár

A sűrűn lakott térségben járványok is elszabadulhatnak az Egészségügyi Világszervezet szerint.

Az emberiesség nevében azonnali tűzszünetre van szükség a Gázai övezetben António Guterres ENSZ-főtitkár szerint – közölte kedden Stéphane Dujarric, a diplomata szóvivője, aki szerint Guterrest mélyen felzaklatták a drámai halálozások a Gázai övezet kórházaiban. 

Ugyanakkor kedden Eli Kohen izraeli külügyminiszter arról beszélt, hogy Guterres alkalmatlan a világszervezet vezetésére, miután nem tett eleget, hogy elítélje a Hamász terrorszervezet Izrael elleni támadását, valamint túl közel áll Iránhoz.

„Guterres nem érdemli meg, hogy az ENSZ vezetője legyen. Úgy gondolom, hogy mint minden szabad nemzetnek, Guterresnek is illene kimondania világosan és hangosan: Gázát fel kell szabadítani a Hamásztól, amely mindenki szerint rosszabb, mint az Iszlám Állam. Ő miért nem képes kimondani ezt?” – fogalmazott Kohen.

A Hamász szerint a Gázai övezetben 11 320-ra emelkedett az izraeli erők ostromolta palesztin térségben a halálos áldozatok száma, akik között 4650 nő és 3145 gyermek van. A sebesültek száma 29 200-ra nőtt.

Fotó: Szaid Khatib /AFP

A rendkívül sűrűn lakott térségben, ahol sokan elvesztették otthonukat, a heves esőzések is fokozzák a problémákat. 

Az esős időszak beálltával félő, hogy elöntheti a víz a Gázai övezetet, illetve túlterhelődhet a megrongálódott helyi csatornahálózat.

Miután az izraeli légicsapások súlyos károkat okoztak az egészségügyi ellátórendszer működésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már a múlt héten felhívta a figyelmet betegségek terjedésének veszélyére, különösen, hogy az ivóvízhez való hozzáférést is korlátozták, és az emberek zsúfolt óvóhelyekre kényszerültek.

„Már most hasmenéses betegségek törtek ki” – közölte  Margaret Harris, a WHO szóvivője Genfben, hozzátéve, hogy már több mint 30 ezer ilyen betegséget regisztráltak, szemben a békeidőket jellemző 2 ezres átlaggal.

„Nagyon nagy károk keletkeztek az infrastruktúrában. Hiány van tiszta vízből. Az emberek nagyon zsúfoltan vannak. Ez újabb ok, ami miatt azonnali tűzszünetért esedezünk” – mondta a WHO-szóvivő.

 

Gázai övezet izraeli háború António Guterres Hamász tűzszünet
Kapcsolódó cikkek