Közélet

Az izraeli háború 74. napja – Idős túszokról tett közzé videót a Hamász, a három férfi a szabadon engedésükért könyörög – videó

A Hamász a Telegram-oldalán tett közzé egy videót, amelyben túszul ejtett idős férfi könyörög az izraeli hadseregnek, hogy mentsék meg őket, mert egyre rosszabb körülmények között tartják őket fogva.

A Hamász az október 7-i támadása óta először tett közzé egy videót a Telegramon, amelyben három idős férfi túsz könyörög a szabadon engedéséért. Helyi értesülések szerint folytatódnak a tárgyalások a további a túszcseréről és a segélyszállítmányok bejuttatásáról.

Fotó: X / Arsen Ostrovsky

„Ki kell szabadulnunk innen, nem számít, milyen áron” – mondta a 79 éves Chaim Peri túsz a videóban. Mindhárom férfi – köztük a 80 éves Yoram Metzger és a 85 éves Amiram Cooper – Nir Oz kibucból származnak, amely a Hamász által október 7-én a legsúlyosabban megtámadott déli határközösség volt – értesült róla a The Jerusalem Post.

Nem akarunk az IDF katonai légicsapásainak közvetlen következményeként áldozatok lenni

– mondta Peri a videóban. Az idős férfi azt mondta, hogy ő és más idős túszok, akiknek egészségi problémái vannak, nagyon szenvednek a kemény körülmények között. Peri a Nir Oz kibuci házában tartózkodott, amikor a Hamász megtámadta a települést. Megpróbálta visszaszorítani a fegyvereseket, miközben feleségét egy kanapé mögé bújtatta. Végül feladta magát, hogy megmentse feleségét, aki rejtve maradt. 

A videón látható Coopert és Metzgert feleségeikkel együtt fogták el, akiket a fegyverszünet idején visszavittek Izraelbe. „Mi vagyunk az a nemzedék, amely megteremtette Izrael létrejöttének alapjait. Mi vagyunk azok, akik elindítottuk az IDF hadseregét. Nem értjük, miért hagytak itt minket” – mondta. Az IDF még nem nyilatkozott a videóval kapcsolatban.

Hétfőn három fiatal izraeli túsz halt meg, amikor a saját hadseregük tüzet nyitott rájuk. Az IDF éppen összecsapott a Hamász tagjaival, amikor az egyik épületből három férfi rohant elő egy botra erősített fehér ruhadarabbal. Az egyik katona attól félt, hogy ez a terroristák trükkje, és tüzet nyitott a félmeztelenül rohanó túszokra.

 

17:11

Filléres drónokkal veri szét az izraeli hadsereget a Hamász

Bár a Vaskupola a világ egyik leghatékonyabb védelmét képezi rakéták ellen, az izraeli hadsereg nem tudhatja magát biztonságban a szabad ég alatt – a Hamász ugyanis a hétköznapi hadieszközök helyett egyre jobban improvizál, olcsó drónjaik pedig legalább annyi kárt okoznak, mint a fegyvereseik – írta a Bloomberg.

Az október 7-i példátlan méretű terrortámadást nem a megszokott rakétatűz, hanem csöndes zúgás előzte meg, amit több ezer házi gyártmányú vagy az interneten pár száz dollárért megvásárolt drón adott ki. Ezek a távirányított, amatőr hadigépezetek pedig bombákat dobtak, légvédelmi állásokat tettek használhatatlanná és kamerákat iktattak ki, megteremtve ezzel a példátlan mészárlás színterét.

17:07

Így néz ki a Hamász legnagyobb alagútja – videó

Erez átkelő közelében bukkant a Hamász eddigi legnagyobb alagútjára az izraeli hadsereg (IDF) – derül ki a fegyveres erők közleményéből, mely szerint a kérdéses járat négy kilométer hosszú és néhol akár 50 méterrel is a felszín alatt van, miközben a vége alig 400 méterre van a határtól, de nem ér el az izraeli területekig.

Az alagútban akár járművek is elférnek, ami lehetővé teszi, hogy azon jelentős szállítmányok haladjanak keresztül, de oldalelágazások, vízvezetékek, elektromos és kommunikációs hálózat is található a járatokban a Magyar Nemzet írása szerint. Az IDF az alagútban több ajtót is berobbantott, hogy be tudjon azok mögé hatolni.

11:04

Az USA megelégelte a jemeni felkelők aknamunkáját – a globális kereskedelem tíz százaléka a tét

Az Amerikai Egyesült Államok nem tűri tovább, hogy a húszi lázadók Jemenből veszélyeztessék a Vörös-tengeren haladó teherhajókat. A felkelők Izrael gázai hadjárata miatt lőnek rakétákat a hajókra, ezt addig folytatni akarják, ameddig Izrael abba nem hagyna a Hamász üldözését. Ezen az útvonalon halad a világkereskedelem 10 százaléka, sok nemzetet érint a helyzet megoldása.

09:28

A gázai alagútrendszerben rejtőzködhet a Hamász gázai főnöke túszokkal

Az izraeli hadsereg előtt álló legnagyobb kihívás a gázai hadművelet során annak a beláthatatlan méretű alagútrendszernek a feltérképezése, amely az övezet alatt húzódik. Tel-Aviv attól tart, hogy nem tudják feltárni a labirintus szerű alagutak sokaságát, ahol a Hamász vezetői bujkálhatnak a maradék fogollyal.

izraeli háború túszcsere Izrael Hamász gázai övezet
Kapcsolódó cikkek