Közélet

Az izraeli háború 76. napja – A gázai alagutak a Hamász vezetőinek házaiból is elérhetők voltak

A járatokat lifttel is elérhették otthonaikból a Hamász legfontosabb vezetői.

Az izraeli csapatok Gázavárosban újabb alagúthálózatokat tártak fel, amelyek az iszlamista szervezet vezetői, köztük Jahja Szinvar nevén lévő házakból indulnak – derül ki az izraeli hadsereg szerdai tájékoztatásából.

Az IDF szóvivője, Peter Lerner alezredes szerint az alagutakra a város központi részének biztosítása közben bukkantak az elmúlt napokban és azokat csigalépcsőn és lifttel is meg lehetett közelíteni. A járatok mintegy 20 méterrel a felszín alatt futottak és elektromos hálózattal, csatornázással, de még biztonsági kamerákkal is fel voltak szerelve a hadsereg által közzétett képek szerint.

hamász, alagút, hamas, tunnel
Fotó: Jack Guez / AFP

Lerner elmondása szerint ezek az alagutak jelentették a Hamász hatalmi központjait, mind katonai, mind politikai szempontból, 

azokat a szervezet olyan vezetői használták a műveletek irányítására, mint Szinvar, Iszmail Hanije vagy Mohamed Deif – írja a Reuters.

Izrael azzal vádolja a Hamászt, hogy az alagutakat és más katonai létesítményeit szándékosan a polgári területre telepítette, hogy a lakosságot élő pajzsként használja. Az iszlamista szervezet tagadja a vádakat. A civil áldozatok magas száma miatt számos kritika érte az izraeli hadsereget.

Szinvart és Deifet tartják az október 7-i, 1200 izraeli áldozatot követelő és mintegy 240 túszt ejtő támadás kitervelőinek, amely kiváltotta a Gázai övezet elleni izraeli inváziót és bombázását, amely mintegy 20 ezer áldozattal járt és otthona elhagyására kényszerítette az övezet 2,3 millió lakosának többségét.

Izrael célja a Hamász elpusztítása és a még mindig a palesztin milíciák fogságában tartott 130 túsz kiszabadítása. Azonban egyelőre a Hamász vezetőit az izraeli csapatok még nem találták meg, noha a terület jelentős részét már elfoglalták. Izrael a héten már egy különösen nagy alagút feltárásáról is beszámolt, amelyben akár egy autó is kényelmesen elfér.

 

20:09

Még sohasem bombázta ilyen intenzíven Gázát Izrael, miközben a Hamász Tel-Avivot rakétázta

Eszkalálódtak a harcok csütörtökön a Gázai övezetben. Izrael a háború legintenzívebb bombázását hajtotta végre, míg a Hamász megmutatta, hogy képes rakétázni Tel-Avivot. Úgy tűnik hiábavalóak voltak a hetek óta tartó kairói tárgyalások egy új fegyverszünetről.

12:18

Amerika hívására egyre több hadihajó jelenik meg a Vörös-tengeren, a húszik támadással fenyegetnek

A világ egyik legfontosabb kereskedelmi útvonala került veszélybe Izrael gázai hadművelete óta. A jemeni húszi lázadók rakétákkal lövik a Vörös-tengeren elhaladó teherhajókat. Állításuk szerint csak az Izraelhez köthető hajókat célozzák, de már több alkalommal is lőttek európai szállítmányokra is. A veszély miatt a világ nagy tengeri áruszállítói hosszabb útvonalakra álltak át a Vörös-tenger helyett, ahol normális esetben a világkereskedelem 10 százaléka fut keresztül.

09:28

Az IDF felperzseli Gázát, miközben a Hezbollah Libanonból lövi rakétákkal Izraelt

Az izraeli hadsereg tovább nyomul előre a gázai övezetben, légicsapásokkal tisztítva meg az utat maga előtt. A Hamász több fegyverraktárát és állomását sikerült megsemmisíteni az elmúlt napon. Eközben Libanonból a Hezbollah rakétákkal lövi Izraelt.

Gázai övezet háború Hamász alagút
Kapcsolódó cikkek