Közélet

Az orosz-ukrán háború 675. napja – újabb kárpátaljai áldozatai vannak a harcoknak

A Horvát, Mutnij és Kraszavcsik hívójellel rendelkező férfiak személyazonosságát azonban nem fedték fel, haláluk oka és körülményei tisztázatlanok. Egyelőre annyit lehet tudni, hogy a kárpátaljai katonák Szumi megyében hunytak el.

Három kárpátaljai felderítő esett el a harcokban – írja a Goloskarpat értesüléseire hivatkozva a Kárpáti Igaz Szó. A portál beszámolója szerint a katonák halálhírét Petro Gorzov, a Kárpátaljai Területvédelem 101. különálló dandár hírszerzési parancsnoka jelentette be közösségi oldalán. A Horvát, Mutnij és Kraszavcsik hívójellel rendelkező férfiak személyazonosságát azonban nem fedték fel, haláluk oka és körülményei tisztázatlanok. Egyelőre annyit lehet tudni, hogy a kárpátaljai katonák Szumi megyében hunytak el.

Az MTI eközben arról ír, hogy legkevesebb 30 halottja és több mint 160 sebesültje van Ukrajnában a péntekre virradóra végrehajtott, az ukrán hadsereg szerint minden korábbinál hevesebb orosz légitámadásnak.

Az ukrán vezérkar azt közölte, hogy Oroszország mintegy 160 támadó eszközt lőtt ki, közöttük 

  • manőverező robotrepülőket és 
  • Sahid típusú, robbanóanyaggal megrakott drónokat. 

Az ukrán légvédelem 88 rakéta és 27 drón lelövéséről adott hírt. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a támadással kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy Oroszország csaknem minden fegyvertípust bevetett, amellyel rendelkezik – a tengeralattjáróról indítható Kalibr rakétát kivéve.

 

19:13

A lengyelek nem találták meg az azonosítatlan tárgyat, befejezték a keresést

Lengyelország szombaton befejezte a szárazföldi kutatást, miután nem találta meg annak a feltételezett orosz rakétának a darabjait, amely előző nap reggel sértette meg az ország légterét – közölte az MTI a lengyel hadsereg beszámolója alapján.

„Délután három órakor a kijelölt terület átfésülése befejeződött. A kutatás eredménye negatív volt” – írta a sereg hadműveleti parancsoksága az X közösségi médiában, hozzátéve, a katonai műveleteket befejezték, és nem terveznek további szárazföldi ellenőrzést.

A területvédelmi erők mintegy ötszáz katonája vett részt a kutatásban a délkelet-lengyelországi Zamosc város környékén. Pénteken a lengyel külügyminisztériumba hivatták az orosz ügyvivőt, magyarázatot kérve a légtérsértésre. Andrej Ordas szombaton kijelentette, hogy Oroszország addig nem ad magyarázatot a lengyel légtérbe rövid időre belépő azonosítatlan tárgyra, amíg nem kap arra nézve bizonyítékot, hogy az orosz rakéta volt.

16:57

Oroszország „kézzelfogható bizonyítékot” követel a lengyelektől

Oroszország „kézzelfogható bizonyítékot” követel arról, hogy valóban orosz rakéta csapódott be Lengyelországba. Amíg ez nem történik meg, addig Moszkva nem ad magyarázatot az esetre – írja a The Guardian

Lengyel jelentések szerint péntek reggel egy azonosítatlan repülő tárgy lépett be a NATO-tagállam légterébe. A légvédelem radarjai folyamatosan nyomon követték a tárgyat attól a pillanattól kezdve, hogy áthaladt a határ fölött egészen addig, amíg eltűnt a jel. Később arról cikkeztek, hogy a dél-lengyelországi Hrubieszow város közelében keresték, hátha földet ért.

Egy eltévedt ukrán rakéta ugyanis 2022 novemberében csapódott be a dél-lengyelországi Przewodow faluba, két ember halálát okozva. Az incidens annak idején szította az aggodalmakat, hogy a háború átterjedhet a határon.

Áprilisban pedig egy katonai tárgyat találtak egy erdőben az északi Bydgoszcz városához közeli Zamosc falu közelében. Később jelentették, hogy egy orosz rakétáról van szó.

11:12

Családi házba csapódott a rakéta, egy ember meghalt

Az Ukrajnával határos oroszországi Belgorod megyében egy ember meghalt, amikor ukrán rakéta csapódott egy családi házba – közölte az MTI egy helyi kormányzóra hivatkozva szombaton.

Vjacseszlav Gladkov azt mondta, hogy a pénteki ukrán rakétacsapások következtében több családi házban károk keletkeztek, egy ember meghalt, négyen pedig megsérültek, míg Belgorod városában megszakadt a vízellátás.

Az orosz védelmi minisztérium szombati beszámolója szerint 

Esetleges károkról és áldozatokról a minisztérium nem adott tájékoztatást.

10:22

Amerika továbbra is elkötelezett Ukrajna támogatása mellett

Az ukrajnai harctéren kialakult helyzetről és a nyugati országok támogatásának kilátásairól egyeztetett telefonon Lloyd Austin amerikai és Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter – közölte az MTI a Pentagon sajtószolgálatára hivatkozva. A közlemény szerint a Pentagon vezetője azt mondta ukrán kollégájának, hogy az Egyesült Államok, valamint szövetségesei és partnerei továbbra is elkötelezettek Ukrajna támogatása mellett.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter december 27-én jelentette be az Egyesült Államok idei utolsó katonai segélyét Ukrajnának. A 250 millió dollár értékű szállítmányban olyan tételek szerepelnek, mint például 

  • alkatrészek légvédelmi rendszerekhez, 
  • rakéták egyéb mobil kilövőrendszerekbe, 
  • páncéltörő lőszerek, 
  • a legnagyobb mennyiségben használt 105 és 155 milliméteres lövedékek, továbbá
  • mintegy 15 millió lőszer kisebb fegyverekhez.

Az ukrajnai háború 2022. februári kezdete óta az Egyesült Államok 

több mint 110 milliárd dollár katonai, gazdasági és humanitárius támogatást nyújtott Ukrajnának.

 

10:17

Mintegy 13 ezren érkeztek Ukrajnából Magyarországra pénteken

Az ukrán–magyar határszakaszon 6726-an léptek be Magyarországra pénteken, miközben a román–magyar határszakaszon belépők közül 6130-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 70 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

ukrán-orosz háború Kárpátalja áldozat
Kapcsolódó cikkek