BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az ukrán titkosszolgálat Putyin két szövetségesét is levadászta egyetlen nap alatt

Az ukrán titkosszolgálat szerdán két oroszbarát tisztviselővel is végzett. Egyiküket Moszkva külvárosában ölték meg, miközben a másikat Luhanszkban robbantották fel. Az ukrán katonai hírszerzés vezetője azt üzente, hogy így jár minden oroszbarát áruló.

Az orosz elnök két szövetségese is életét vesztette szerdán, néhány óra leforgása alatt. Az egyikük Illia Kiva, volt ukrán politikus, akit az orosz–ukrán háború kirobbanása után nem sokkal dobtak ki az ukrán parlamentből. A másik áldozat Oleg Popov, aki az oroszok által megszállt luhanszki területek vezetője volt. Popovot az autójával együtt robbantották fel.

Fotó: Mikhail Metzel

Kijev vállalta a felelőséget a 46 éves Kiva meggyilkolásáért – írta meg a Newsweek. Az egykori oroszbarát ukrán képviselő holtestét Moszkva külvárosában találták meg. Az Orosz Nyomozóbizottság közleménye szerint lövések miatt hívták ki a rendőrséget, akik megtalálták Kiva holtestét. Az emberölés miatt eljárást indítottak.

Kivát Ukrajna elárulásáért távollétében 14 év szabadságvesztésre ítélte egy ukrán bíróság. A volt tisztviselő halálának bejelentése után az ukrán katonai hírszerzés szóvivője közölte, hogy Kiva megölését az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) hajtotta végre.

Megerősítem, hogy Kivát likvidáltuk. Ilyen sorsra jut Ukrajna többi árulója és a Putyin-rezsim csatlósai is

– mondta Andrij Juszov. Kivát egyébként az „egyik legnagyobb szemétládának, árulónak és kollaboránsnak” nevezte.

Megmérgezték az ukrán katonai hírszerzés vezetőjének feleségét

Nehézfémmérgezést fedeztek fel az ukrán katonai hírszerzés vezetőjének feleségénél. Marianna Budanova egészégi állapota már hosszabb ideje fokozatosan romlott, végül kórházba szállították, ahol kimutatták a mérgezést. Hírszerzési források szerint a nő szervezetében felgyűlt nehézfémekkel a hétköznapokban nem érintkezhetett, így tényként kezelik az emberölési kísérletet.

A másik áldozat, Oleg Popov szintén merénylet áldozata lett. A megszállt luhanszki területek képviselőjét az autójával együtt robbantották fel, Luhanszk területén, az Avangard stadion közelében. Állítólag Popovot már 2022 őszén megpróbálta meggyilkolni az SZBU, de akkor sikerült elfogni a merénylőt. Kiva halálával ellentétben Popov felrobbantását egyelőre nem vállalt az ukrán titkosszolgálat.

Kijev a háború kitörése óta nem rejti véka alá, ha sikerül likvidálniuk oroszbarát tisztviselőket. Az annektált területeken az oroszoknak dolgozó ukránok ellen gyakoriak a támadások. A múlt hónapban például egy másik luhanszki tisztviselő, Mihail Filiponenko lett merénylet áldozata.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.