Közélet

Kétségbeesett, öngyilkos rohamokkal próbálkozik az ukrán hadsereg

Több tucat alkalommal rohanták meg az ukrán katonák az orosz állásokat – jelentette Oroszország. A támadások mindegyike kudarcba fulladt, ráadásul az ukránok rengeteg embert veszítettek.

Négy frontszakaszon 27 ukrán rohamot vertek vissza orosz erők az elmúlt nap folyamán, a harcokban mintegy 570 ukrán katona esett el, vagy sebesült meg – közölte az orosz védelmi minisztérium hétfői hadijelentésében.

Ukrainian servicemen ride on top of an armoured personnel carrier in Kostyantynivka, Donetsk region, on September 25, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Roman PILIPEY / AFP)
Fotó: Roman Pilipey / AFP

A tárca szerint a legtöbb támadást, 18-at Donyeck térségében kísérelte meg az ukrán fél, és ugyanitt szenvedte el a legnagyobb emberveszteséget is, mintegy 200 főt. 

Az összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett egyebek mellett két Herszon megyei lőszerraktárt, egy harckocsit, két páncélozott harcjárművet, egy gyalogsági harcjárművet, egy lengyel Krab önjáró tarackot és 24 drónt.

Az ukrán ellentámadás kudarcba fulladt, ismerte be az ország hadseregének egyik vezetője

Az ellentámadásnak vége, Ukrajna pedig semmit nem ért el a fél évig tartó hadjárat alatt – ezt az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára ismerte el. Az ország most megerősíti a védelmi vonalait, és megpróbálja megtartani a területeit a tél végéig.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) hétfőn közölte, hogy a „Donyecki Népköztársaság” legfelsőbb bírósága háborús bűnök miatt súlyos, 19 és 25 év közötti szabadságvesztésre ítélt öt volt ukrán tengerészgyalogost. A vád szerint a férfiak a tengerészgyalogság 36. önálló dandárjának katonáiként tavaly február 24. és 28. között aknavetőkkel lőtték a Novoazovszki járásban lévő Szahanka falut, aminek következtében egy civil megsebesült, több ház és egy jármű megrongálódott. Egyikük tavaly tavasszal Mariupolban Kalasnyikovból leadott, legkevesebb 20 célzott lövéssel megölt egy civilt, akiről azt feltételezte, hogy az oroszokat támogatja.

 

 

oroszország Ukrajna háború ellentámadás
Kapcsolódó cikkek