A közelmúlt legnagyobb brüsszeli korrupciós ügyében folytatott nyomozás során a hatóságok több száz dokumentumra bukkantak, amelyek arra utalnak, hogy Katar, Marokkó és Mauritánia aprópénzért tudta befolyásolni az Európai Parlamentet, ebben pedig uniós tisztviselők és politikusok tömege állt a rendelkezésükre – írta a Politico.

This handout picture provided by the Qatari Ministry of Labour shows the Gulf emirate's Labour Minister Ali bin Samikh al-Marri during a meeting with European Parliament vice president Eva Kaili in Doha on October 31, 2022. (Photo by Qatar's Ministery of Labour / AFP) / === RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / QATARI MINISTRY OF LABOUR - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ===
brüsszeli korrupció
Eva Kaili, a brüsszeli korrupciós botrány egyik gyanúsítottja és Ali bin Samikh Al-Marri katari munkaügyi miniszter.
Fotó: AFP

A botrány pontosan egy évvel ezelőtt, ezen a héten látott napvilágot, amikor a belga hatóságok egy nagyszabású razzia során több EP-hez közeli gyanúsítottat is letartóztattak, irodáikban és lakhelyükön pedig több millió eurónyi készpénzt és gyanús dokumentumokat foglaltak le.

Pár nap alatt több fontos brüsszeli tisztviselő is rács mögé került:

  • Pier Antonio Panzeri volt EP-képviselő és állítólagos főkolompos;
  • Eva Kaili, a parlament akkori alelnöke, akit egy táskányi pénzzel értek tetten;
  • valamint Francesco Giorgi, Kaili élettársa és Panzeri titkára.

A most nyilvánosságra hozott dokumentumok Giorgitól származnak, aki korrupt, de kiváló titkár volt, és a bűnbanda négyéves működése alatt 

pontos listát vezetett a külföldről kapott pénzekről, a befolyásolt ügyekről és az összes megvesztegetett tisztviselőről, aki az érdekeiket szolgálta.

Ezek alapján a külföldi hatalmak négy éven keresztül befolyásolták az uniós demokráciát, és mindössze négymillió euróért több száz ügy – köztük kereskedelmi és utazási megállapodások, valamint emberi és munkajogi állásfoglalások végkimenetelére voltak hatással.

Daily Life In BrusselsBRUSSELS, BELGIUM - MAY 31, 2023:   
General view of the entrance to the European Parliament, in Brussels, Belgium, on May 31, 2023. (Photo by Artur Widak/NurPhoto) (Photo by Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
A bűnbanda 2018 és 2022 között több mint 300 ügyet befolyásolt, külföldi hatalmak érdekeit szolgálva.
Fotó: AFP

A nyilvánosságra hozott dokumentumok közül a legfontosabb egy táblázat, amelyet Giorgi számítógépén találtak: a gyanú szerint a bűnszervezet ezt egyfajta szórólapként használta, hogy a befolyásukat fitogtassák a brüsszeli politikában, amivel külföldi hatalmakat tudtak meggyőzni, hogy megéri őket lefizetni.

A több mint 300 megemlített „munkáért”, amelyek ügyében jelenleg is nyomozás folyik, a résztvevők szép összegű honoráriumot kaptak, és még azt is lejegyezték, hogy kik voltak a „katonák” – a bűnszervezet által megvesztegetett vagy befolyásolt tisztviselők –, akik ezekben részt vettek 2018 és 2022 között.

Brüsszeli korrupciós botrány: eurómilliókba kerülhetett a képviselők lefizetése

Eva Kaili, a Katargate-ben érintett volt EP-alelnök elfogatóparancsából kiderül, hogy ki volt a bűnszervezet vezetője, mennyi pénzért árulták el az EU-t, és az is, hogy még nem értek véget a letartóztatások.

De az sem lep meg senkit, hogy tolvajok között nincsen becsület, és a fájlok arra is utalnak, hogy a résztvevők a parlament mellett a munkaadóikat is megpróbálták átverni, kihasználva azt, hogy a katari, marokkói és mauritániai politikusok nem sokat tudtak az uniós intézmények működéséről.

Milyen ügyeket érint a brüsszeli korrupciós botrány?

A bűnbanda legnagyobb célpontja az EU és Doha közti vízummentes utazásról szóló megállapodás volt, amely egyben a legdrágább megbízásuknak bizonyult. Giorgi dokumentumai szerint Panzeri egy „kétpontos akciótervet” vázolt fel a katari irányítóinak, amely során több uniós tisztviselőt is befolyásoltak.

Az ügy sikerként lett elkönyvelve a táblázatban, és a megállapodás 2022 decemberében zöldutat kapott a parlament polgári szabadságjogokkal foglalkozó bizottságában – mindössze pár nappal a hatósági razzia és a letartóztatások előtt. Szerencsére a Katargate-botrány kirobbanása miatt a végső szavazást elhalasztották.

A vízummegállapodáshoz köthető hat parlamenti állásfoglalás „semlegesítése” is, amelyek elmarasztalták volna Katart a vendégmunkásokkal és az újságírókkal szembeni embertelen bánásmódja miatt. Ennek ellenére Brüsszel végül 2022. november 24-én elfogadott egy állásfoglalást, amelyben bírálta Katar emberi jogi helyzetét.

Emellett pedig több parlamenti meghallgatást is sikeresen szabotáltak, köztük a katari labdarúgó-világbajnokság alatt elkövetett emberi jogi visszaélésekkel kapcsolatban is.

Giorgi dokumentumai alapján ebben stratégiailag elhelyezett tisztviselők segítették a munkájukat, akik célzott kérdésekkel és társaik megvezetésével tudták a megfelelő irányba terelni az üléseket.

A bűnszervezet Katar riválisai ellen is több sikeres politikai támadást indított. Az egyik ilyen akció Naser Al-Raisit, az Egyesült Arab Emírségek magas rangú rendőrségi tisztviselőjét célozta meg, aki az Interpol elnöki posztjára pályázott. Ebben az ügyben Maria Arena EP-képviselő munkássága kulcsfontosságú volt, aki ráadásul Panzeri közeli barátja is – érdekes módon azonban a hatóságok máig nem emeltek ellene vádat.

Szaúd-Arábia is fontos célpont volt, amely ellen a bűnbanda és Katar egy lejárató kampányt akartak indítani, ennek központjában Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolása állt.

Brüsszeli korrupciós botrány: újra a parlamentben ülhet a bukott képviselő

Alig engedték ki a börtönből, Tarabella máris visszatért az európai törvényhozásba.

EP delegation visits TunisiaTUNIS, TUNISIA - SEPTEMBER 20:  Pier Antonio Panzeri of European Parliament (EP) is seen in a joint press conference with Tunisian parliament speaker during EP delegation's visit to the Tunisian Parliament in Tunis on September 20, 2016.  Amine Landoulsi / Anadolu Agency (Photo by Amine Landoulsi / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
Pier Antonio Panzeri, a bűnszervezet állítólagos vezetője.
Fotó: AFP

Katar mellett Marokkó és Mauritánia is kuncsaftok voltak

Panzeri és társai kemény védelmet szerveztek meg Marokkónak, amellyel szemben Brüsszel több ügyben is támadást indított, többek között a migránsválság kezelésével kapcsolatban, miközben Algériával, az ország fontos riválisával szemben parlamenti határozatokat szponzoráltak.

Az ilyen nagyszabású akciók mellett Mauritánia sokkal szerényebb célokat tűzött ki, és mindössze a megítélését akarta javítani a parlamenten belül. Giorgi táblázata szerint a csoport ennek érdekében megpróbálta megakadályozni, hogy egy, az országban folyó rabszolgaság ellen kampányoló aktivista megkapja az EU emberi jogi Szaharov-díját.

A nyilvánosságra hozott dokumentumok remélhetőleg újraindítják a vitákat a parlamentben arról, hogy mennyire szilárdak a védelmek a külföldi befolyással szemben.

Azonban a Katargate-botrány kirobbanása után nyilvánvalóvá vált, hogy Brüsszel nem hajlandó komolyan venni a korrupciót, és a szigorú reformok továbbra is váratnak magukra.

Az ügyészség jelenleg korrupcióval, pénzmosással és bűnszervezetben való részvétellel vádol egy maréknyi uniós tisztviselőt, akik ügyvédei váltig állítják, hogy a tengernyi dokumentum, a részletes táblázat és több résztvevő tanúvallomása semmit sem bizonyít.