Közélet

Egyiptom béketervet készített Izrael és a Hamász számára

Egyiptom tervezetet készített az Izrael és a Hamász közötti fegyveres konfliktus befejezésére, melyre még nem kapott választ az érintett felektől. A tervezetet nem hozták nyilvánosságra, de annyit lehet tudni, hogy a tartós tűzszünet kulcsfontosságú részét képezi.

Egyiptom készített egy tervet az Izrael és a Hamász terrorszervezet közötti fegyveres konfliktus befejezésére, de az érintettek egyelőre nem reagáltak rá – közölte Dia Rasvan, az egyiptomi kormányzat szóvivője csütörtökön. Hozzátette, hogy a dokumentum részleteit csak azután hozzák nyilvánosságra, ha választ kaptak a konfliktusban részt vevőktől. Egyúttal felszólította a feleket, hogy tegyenek engedményeket a fegyveres műveletek mielőbbi lezárása érdekében.

Big,Waving,National,Colorful,Flag,Of,Israel,And,National,Flag
Fotó: Shutterstock

Rasvan annyit elmondott, hogy a terv három szakaszból áll, és része a felek közti tartós tűzszünet. Egyiptomi biztonsági források szerint a tűzszünetet 40 izraeli túsz és 120 palesztin elítélt szabadon bocsátása kísérné. A tervezet célja, 

hogy közelebb hozza egymáshoz az összes érintett álláspontját annak érdekében, hogy véget vessenek a palesztin vér kiontásának, a Gázai övezet elleni agressziónak, és helyreállítsák a békét és a stabilitást a térségben

– áll a szóvivő közleményében, aki szerint Egyiptom előzetesen meghallgatta valamennyi fél véleményét.

A tervezetben a beszámolók szerint szó van a Gázai övezet irányításáról is a fegyveres konfliktus befejezése után, és Kairó egy szakértői palesztin kormány létrehozását javasolja. Rasvan ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy „minden, a palesztin kormánnyal kapcsolatos ügy kizárólag a palesztinokra tartozik, és az összes palesztin fél közötti megbeszélés tárgyát képezi”.

Herzi Halevi, az izraeli vezérkari főnök korábban úgy vélekedett, hogy a harcok még hónapokig elhúzódhatnak, mivel a katonai műveleti célok elérése kulcsfontosságú Izrael számára. „A háború hosszú hónapokig fog tartani, és különböző módszereket fogunk alkalmazni, hogy jó ideig megőrizzük eredményeinket” – emlékeztetett Halevi.

 

Izrael Hamász Egyiptom béketerv
Kapcsolódó cikkek