Közélet

Izraeli háború: nem tudják összeszámolni a halottakat

Összeomlott az egészségügyi infrastruktúra Gázában, hegyekben a temetetlen halottak.

A Gáza déli részén található Nasszer kórház hullaházában az izraeli légicsapásokban megölt emberek holttestét a munkások fehér ruhába csomagolják a halál bűze közepette. Felveszik a halottakról az alapvető adatokat: név, személyi igazolvány száma, életkor, nem – áll a Reuters tudósításában. Néhány holttest súlyosan megcsonkított. Csak azokat temetik el, akiket azonosítottak, vagy akiket a hozzátartozók igényeltek, és akiket a gázai egészségügyi minisztérium a háború halálos áldozatainak számában is feltüntet. A többit a hullaház hűtőszekrényében tárolják, gyakran hetekig.

Israeli attacks continue on Gaza
Temetni viszik hozzátartózóikat a Nasszer kórházból – az azonosítatlan holttestek hetekig maradnak a kórházban.
Fotó: Anadolu via AFP

A halálos áldozatok száma pénteken elérte a 20 057-et, miközben a nemzetközi közösség ismét tűzszünetre szólított fel Gázában. A minisztérium szerint még több ezer halott van a romok alatt eltemetve. A halottak mintegy 70 százaléka nő és gyermek – állítja a minisztérium.

Mivel azonban a legtöbb gázai kórház már bezárt, orvosok és más egészségügyi dolgozók százai haltak meg, és az üzemanyag és az áram hiánya miatt a kommunikáció is akadályozott, egyre nehezebb számba venni az áldozatokat. 

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) sajnálatát fejezte ki a civil halálesetek miatt, de a Hamászt – a Gázai övezetet irányító palesztin fegyveres csoportot – hibáztatta azért, hogy a sűrűn lakott területeken keresett menedéket. A Hamász fegyveresei az október 7-i támadásban 1200 embert öltek meg, többségükben civileket, és mintegy 240 túszt ejtettek.

Izrael követi a nemzetközi jogot

Izrael azt állítja, hogy addig folytatja offenzíváját, amíg a Hamászt meg nem szüntetik, a túszokat vissza nem adják, és az Izrael elleni jövőbeli támadások veszélyét meg nem szüntetik. Egy izraeli katonai szóvivő a Reuters kérdésére válaszolva közölte, hogy 

az IDF követi a nemzetközi jogot, és megteszi a lehetséges óvintézkedéseket a polgári károk enyhítésére.

A minisztérium december elején közölte, hogy nem tud rendszeres jelentéseket gyűjteni az észak-gázai kórházak hullaházaiból, mivel az izraeli offenzíva miatt a kommunikációs szolgáltatások és más gázai infrastruktúrák összeomlottak. A WHO, az ENSZ egészségügyi szervezete szerint szerdán a 36 gázai kórházból mindössze hatban fogadtak sérülteket.

Az ENSZ egészségügyi szervezete ezt nevezte meg az egyik okként, amiért úgy véli, hogy a minisztérium adatai alulbecsültek; a halottak száma nem tartalmazza azokat a halottakat, akiket nem szállítottak kórházba, vagy akiknek a holttestét nem találták meg. A WHO és más szakértők szerint egyelőre nem lehet megállapítani, hogy milyen mértékű az alulszámolás.

Joe Biden amerikai elnök október 25-én azt mondta, hogy „nem bízik” a palesztin adatokban.

A minisztérium adatai nem mondanak semmit a halál okáról, és nem tesznek különbséget civilek és harcosok között – áll az amerikai elnök érvelése mögött.

Biden megjegyzése után a minisztérium 212 oldalas jelentést adott ki, amelyben a konfliktusban október 26-ig megölt 7028 embert sorolt fel, személyi igazolványokkal, nevekkel, életkorral és nemmel együtt. Azóta a minisztérium nem adott ki ilyen részletes adatokat, ami megnehezíti a kutatók számára a legfrissebb számok megerősítését.

Rokonaikat kereső palesztinok a Nasszer kórház kerítése mögött.
Fotó: AFP

Nincs információ

Izraeli tisztviselők ebben a hónapban azt mondták, hogy úgy vélik, az eddig közzétett adatok nagyjából pontosak; becsléseik szerint a Gázában megöltek egyharmada ellenséges harcos, anélkül, hogy részletes számadatokat közöltek volna. A palesztin egészségügyi minisztérium, amely a megszállt Ciszjordániában található és a gázai minisztériumi dolgozók fizetését fizeti, azt mondta, hogy az utóbbi időben szinte minden kapcsolatot megszakított az enklávéban lévő kórházakkal. 

Az izraeli erők által letartóztatott több száz egészségügyi dolgozó sorsáról sincs információja – tette hozzá.

A letartóztatásokról kérdezve az IDF közölte, hogy csak néhány kórházi dolgozót tartóztattak le olyan értesülések alapján, amelyek szerint a Hamász egészségügyi létesítményeket használ a műveleteihez. Azokat, akik nem vettek részt ezekben a tevékenységekben, a kihallgatás után szabadon engedték – közölték, anélkül, hogy ismertették volna az őrizetbe vettek számát.

 

izraeli háború ENSZ WHO gázai övezet halottak
Kapcsolódó cikkek