Közélet

Egyre nagyobb probléma az ukránoknak a lőszerhiány

A téli hadviselés mind a két felet komoly kihívás elé állítja egy ukrán parancsnok szerint.

A külföldi támogatások visszaesése és az emiatti lőszerhiány következtében ukrán hadműveleteket kellett elhalasztani Olekszandr Tarnavszkij ukrán dandártábornok szerint, aki hétfőn a Reutersnak adott interjút.

Tarnavszkij közlése szerint a posztszovjet típusú 122 és 152 milliméteres lőszerek hiánya a legsúlyosabb, a probléma az egész frontvonalat érinti, visszafogva az ukrán csapatok harctéri teljesítményét. A rendelkezésre álló lőszerkészlet nem fedezi a napi szükségleteiket, ezért úgy próbálnak úrrá lenni a hiányon, hogy a meglévő készletet újraosztják, illetve a korábban betervezett hadműveleteket szerényebb célkitűzésekkel újratervezik, de erről további részleteket nem közölt. A dandártábornok arról is beszélt, hogy az orosz hadseregnek is vannak lőszerellátási gondjai, ám ezzel kapcsolatban sem bocsátkozott részletekbe.

A Ukrainian soldier looks on as he holds his position at the front line near the Russian-occupied Ukrainian city of Horlivka, Donetsk region, on December 14, 2023. (Photo by Anatolii STEPANOV / AFP)
Fotó: AFP

Az interjúban szóba került az is, hogy az ukrán csapatok védekezésre rendezkedtek be a délkeleti frontvonalon. Tarnavszkij elmondta azt is, hogy az egyéb harcvonalakon támadásokkal és területfoglalással próbálkoznak, továbbá előkészítik tartalékosaikat a későbbi, nagyobb horderejű hadműveletekre. Ezekben közlése szerint győzelmekre számítanak, ami lehetővé tenné, hogy tartalékosokkal cseréljék le és pihentessék a jelenleg aktív erőiket.

A dandártábornok szerint az oroszok célja továbbra is az, hogy változó taktikával, de folyamatosan nyomás alatt tartsák az ukrán erőket. 

Az egyes területeken, így Avgyijivka térségében elért másfél-két kilométeres orosz előrehaladás ellenére is jól tartja ezeket a frontvonalakat az ukrán hadsereg. Hangsúlyozta, hogy az oroszok a létszámfölényükre építve továbbra sem törődnek emberállományuk állapotával, miközben az ukrán hadsereg igyekszik minden katonáját pihenőidőben is részesíteni. Azt azonban elismerte, hogy a frontvonalon teljesítő ukrán erők már nem frissek, és minden parancsnoknak szüksége lenne egy-egy helyettesre.

Tarnavszkij a téli hadviselés kihívásairól elmondta, hogy a hideg idővel gyakran együtt járó korlátozott látási viszonyok, valamint a csapatok és a haditechnika mozgatásában és álcázásában jelentkező nehézségek mindkét fél számára komoly nehézségeket jelentenek.

A dandártábornok az F–16-os amerikai vadászgépek mielőbbi érkezésétől és hadrendbe állításától azt reméli, hogy szintet léphet Ukrajna hatékonysága a háborúban.

 

lőszerhiány frontvonal ukrán hadsereg háború
Kapcsolódó cikkek