Közélet

Már kérhető a Moderna új Covid-vakcinája itthon

Az új mRNS-alapú Moderna-vakcinát elsősorban az időseknek és az egészségügyi dolgozóknak ajánlják.

Már elérhető a Modera új vakcinája a Semmelweis Egyetem három oltópontján. Az oltás meghatározott napokon és idősávokban érhető el, és a rendelési idő vége előtt 15 perccel fogadják az utolsó pácienst.

Covid,Vaccination,During,Global,Pandemic.,Adolescent,Girl,In,Face,Mask
Fotó: Shutterstock

Az új vakcina az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) való regisztrációt követően vehető fel. Az oltáshoz a személyi azonosító okmányokra, a lakcím- és tajkártyákra, valamint a Klinikai Központ honlapjáról letölthető nyomtatványok kitöltött és aláírt változatára van szükség.

A vakcinát elsősorban azoknak ajánlják, akik az influenza elleni térítésmentes oltásokra jogosultak, ide tartoznak például a 65 év felettiek és az egészségügyi dolgozók is, akik foglalkozásuknál fogva veszélyeztetettek.

A 18 év alattiak az egyetem területén kizárólag a Gyermekgyógyászati Klinika Bókay részleg oltópontján (1083 Budapest, Bókay János u. 54.) kaphatják meg az oltást.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb közleménye szerint az előző évekhez képest rendkívüli járvány terjed Magyarországon. Az influenzaszerű, lázzal és köhögéssel járó betegség söpör végig az országon. Nagyon sok fiatal, akár két évnél is kisebb gyerek került súlyos állapotba. Az NNK által közzétett adatok szerint a 2023–2024-es időszakban, a 40. és az 50. hét között 100 ezer lakosra vetítve 400-450-en mentek orvoshoz olyan panaszokkal, amelyek az influenzára jellemzők. 

 

COVID-19 vakcina influenza Semmelweis Egyetem
Kapcsolódó cikkek