Közélet

Kanada fokozza katonai jelenlétét a NATO keleti szárnyán és Lengyelországban

Ottawa először ült tárgyalóasztalhoz az új lengyel kormánnyal. Korábban Lettországgal is megállapodtak NATO-zászlóaljuk megerősítéséről

Kanada megerősíti jelenlétét Lengyelországban és a NATO keleti szárnyán – jelentette be Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, az új lengyel kormányfőhelyettes, nemzetvédelmi miniszter, miután hétfőn Varsóban fogadta kanadai hivatali partnerét, Bill Blairt. A varsói védelmi tárca honlapján közzétett videóban Kosiniak-Kamysz aláhúzta: ez volt az első nemzetközi tárgyalása múlt heti hivatalba lépése óta. Kanadai kollégájával megvitatta a kétoldalú védelmi kapcsolatokat és a biztonságpolitikai témákat.

Kanada fokozza katonai jelenlétét a NATO keleti szárnyán és Lengyelországban
Kanada fokozza katonai jelenlétét a keleti szárnyán és Lengyelországban.
Fotó: Shutterstock

A megbeszélés során megállapodtak az együttműködés intenzívebbé tételéről, és fontos nyilatkozatok hangzottak el Kanada lengyelországi jelenlétének, a kanadai katonák jelenlétének megerősítéséről a NATO keleti szárnyán – számolt be Kosiniak-Kamysz.

Bill Blair megköszönte a lengyel hadsereg együttműködését az ukrajnai humanitárius tevékenység és a fegyverszállítások megvalósításában.

A lengyel és a kanadai katonák együtt szolgálnak Lettországban a 2016-ban odatelepített, kanadai vezetésű, több mint ezerfős nemzetközi zászlóaljban.

A litván fővárosban, Vilniusban idén júliusban megtartott NATO-csúcstalálkozón Kanada és Lettország megállapodást írt alá a lettországi NATO-zászlóalj megerősítéséről. Ennek értelmében Kanada maximum 1200 további katonát telepít Lettországba.

 Az orosz–ukrán háború kitörése után kanadai katonák, köztük utászok, ukrán katonák lengyelországi kiképzésében is részt vettek.

Putyin szerint kizárt, hogy Oroszország megtámadná a NATO-t

Sem gazdasági, sem politikai vagy katonai érdek nem fűződik ehhez az orosz elnök szerint. Vlagyimir Putyin szerint Oroszországnak nincsenek problémái az észak-atlanti szövetség országaival, és éppen ők azok, akik mesterségesen problémákat kreálnak, mert nem akarják vetélytársnak Oroszországot. 

 

katonai jelenlét orosz-ukrán háború Kanada Lengyelország NATO
Kapcsolódó cikkek