Több tucat tüntetőt őrizetbe vettek azokon a szerbiai tüntetéseken, amelyeket a hónap elejei választások óta tartottak. A demonstrálók szerint elcsalták a választásokat a kormánykoalíció javára. Az egyik belgrádi rendőrőrs előtt ezrek gyűltek össze hétfő este, hogy legalább 38 demonstráló szabadon bocsátását követeljék.

Opposition supporters' protest against election results continues in SerbiaBELGRADE, SERBIA - DECEMBER 25: Citizens stage a protest outside the central election commission building to protest election results in Belgrade, Serbia on December 25, 2023. Filip Stevanovic / Anadolu (Photo by Filip Stevanovic / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Több ezer fős tüntetéseket tartanak Szerbiában a parlamenti választások óta.
Fotó: AFP

Egy nemzetközi megfigyelő misszió miszerint a szavazást „a durva beszéd, a média elfogultsága, a alkalmazottaira nehezedő nyomás és az állami forrásokkal való visszaélés zavarta meg. A szerb független választási megfigyelő CRTA pedig arra a következtetésre jutott, hogy 

a fővárosi voksolások eredményei „nem tükrözik a szavazatukat leadó lakosok valódi akaratát”.

Az ellenzék közben felszólította a Nyugatot, hogy vizsgálja ki a szavazást.

Mindez ellenére Aleksandar Vucic elnök populista Szerb Haladó Pártja, amely 2012 óta tartja hatalmat, győzelmet hirdetett, Oroszország pedig kiállt mellette. Alekszandr Botsán-Kharcsenko szerbiai orosz nagykövet szerint az ellenzék a kormány megdöntésére törekszik „a Majdan tapasztalatai alapján”, amely után a Moszkva által támogatott ukrán kormányt 2014-ben a korrupció és a kormányzati brutalitás elleni tiltakozások miatt menesztették – számolt be a Politico.

Srdjan Milivojevic, a „Szerbia az erőszak ellen” nevű tömörülés egyik képviselője hétfőn felszólította a tüntetőket, hogy kedden 18 órától újból gyülekezzenek, hogy követeljék társaik szabadon engedését és új választások kiírását.

Orosz Párt is lesz a megújuló szerb parlamentben

Az Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök vezette Szerb Haladó Párt a szavazatok 46,5 százalékát szerezte meg az előrehozott parlamenti választáson, így meglesz az abszolút többsége a parlamentben. A Vajdasági Magyar Szövetség a voksok 6,95 százalékát tudhatja magáénak 57 917 szavazattal.