Közélet

Orbán Viktorral akart találkozni Porosenko, ezért nem engedték ki Ukrajnából

Porosenko állítása szerint Lengyelországba akart utazni, hogy tárgyaljon a kaminos blokád feloldásáról.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) december 2-án közölte, hogy a szervezet kérte az ukrán parlamentet, hogy vonja vissza Petro Porosenko képviselő és volt államfő kilépési engedélyét, mivel Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel tervezett találkozni - írja a Kyivindependent.

Az SBU szerint a találkozót az orosz propaganda felhasználná, így Porosenko "eszközzé válik az orosz különleges szolgálatok kezében". Oroszország Ukrajna elleni teljes körű inváziójának kezdete óta Magyarország többször is akadályozta a Kijevnek szánt uniós forrásokat, miközben ellenezte az Oroszország elleni szankciókat - állítja a lap tévesen. Magyarország ugyanis minden esetben megszavazta a végül az unió által elfogadott szankciókat és nem akadályozta az uniós pénzügyi segítségek utalását egészen mostanáig, amiokor az Európai Bizottság teven felüli összegeket ígényelt a tagállamoktól.

Annual Kyiv Security Forum, Kyiv, Ukraine
Fotó: NurPhoto via AFP

Az ukrán lap szerint a Kremllel szoros kapcsolatot ápoló Orbán megtagadta a katonai segítségnyújtást Ukrajnának, és kijelentette, hogy nem támogatja Ukrajna EU-csatlakozását. Ez pedig már tényszerű, hiszen ez a háború kezdete óta megfelel a magyar kormány álláspontjának.

Porosenko december 1-jén azt mondta , a határőrök megakadályozták, hogy elhagyja az országot, annak ellenére, hogy korábban hatósági engedélyt kapott. Olekszandr Kornyijenko, az ukrán parlament alelnöke a nap folyamán közzétett egy videót arról, hogy Porosenkónak jogos oka volt arra, hogy eredetileg engedélyt kapjon az ország elhagyására, de kapott egy „hivatalos használatra” feliratú levelet, ami miatt visszavonta a jóváhagyást. Kornyijenko azt mondta, hogy nem fedheti fel a levélben foglaltakat. Nem világos, hogy a Kornyijenko hivatkozott levél tartalmazta-e az SBU kérését.

Porosenko azt állította, hogy a törlés politikai okokból történt, és utalt arra, hogy a döntés magasról jött. A hadiállapot miatt a 18-60 év közötti ukrán férfiaknak különleges körülmények és hatósági engedély nélkül tilos elhagyni az országot. Az 58 éves Porosenko elmondta, hogy azért utazott volna Ukrajnán kívülre, hogy Lengyelországba menjen, és segítsen tárgyalni a lengyel kamionosok által jelenleg is zajló blokád megszüntetéséről, majd az Egyesült Államokba, hogy találkozzon Mike Johnson képviselőházi elnökkel.

Porosenko, akit 2014-ben választottak elnökké, 2019-ben elveszítette az új választásokat Volodimir Zelenszkij elnökkel szemben. Kettejük rivalizálása a választások után sem csillapodott, Porosenko ellen hazaárulás vádjával indult vizsgálat, mert állítólag az oroszok által megszállt Donbászban folytatott üzletet. Porosenko azt állította, hogy a nyomozás politikai indíttatású volt.

Kovács Zoltán reagált az ukrajnai eseményekre

„Az SZBU honlapján megjelentekre reagálva: Magyarország nem kíván asszisztálni Zelenszkij elnök belső politikai leszámolásaihoz! Ezek a politikai leszámolások is mutatják, hogy Ukrajna ma még nem áll készen az európai uniós tagságra” – írta a Facebookon Kovács Zoltán.

 

Sorra buknak az ukrán oligarchák - mutatjuk a magyar szálakat is!

Részben ideológiai-politikai okokból, részben a háború miatt hanyatlik az egykori szupermilliárdosok csillaga.

 

Ukrán Biztonsági Szolgálat ukrán orosz háború Orbán Viktor Porosenko
Kapcsolódó cikkek