Közélet

Sorra buknak az ukrán oligarchák - mutatjuk a magyar szálakat is!

Részben ideológiai-politikai okokból, részben a háború miatt hanyatlik az egykori szupermilliárdosok csillaga.

Talán a legkülönösebb hatást az Ukrajna elleni orosz támadás az ukrán oligarchákra gyakorolta, akiket, a francia Les Echos gazdasági hetilap a harcok „járulékos áldozatainak” nevez. Csillagaik ugyanis a háború kibontakozásával meredeken zuhanni kezdtek. Ennek egyaránt voltak anyagi és ideológia-politikai okai. Az oligarchák vagyonának egy része a délkelet ukrajnai iparvidékeken, a Don-medencében, a jelenleg az orosz csapatok ellenőrzése alatt álló, az Oroszországi Föderációba már integrált területeken, Luganszk, Donyeck, Zaporozsje és Herszon megyékben összpontosult. Ezeket a vállalkozásokat, gyárakat már nem az eredeti, ukrán tulajdonosok igazgatják.

Kolomojszkij és Zelenszkij egy választási plakáton – „oligarchák szolgálja, oligarchák bábuja” – állítja a felirat.
Fotó: AFP

Ami az anyagiakat illeti: a háború előtt az ukrán államra, a bevételekre nagy befolyást gyakoroltak az oligarchák. Sokuk egy-egy kulcsfontosságú ágazatot tartott ellenőrzése alatt, némelyikük egészen századunk első évtizedéig kontrollálta az energiahordozók forgalmát – és nem csak Ukrajnában. Nem ritkán az oroszországi (vagy más régióbeli államok oligarchavilágával összefonódva, a hasznon megosztozva. Dmitro Firtas ukrán oligarcha neve jól ismert volt századunk első évtizedében Magyarországon is. Szorosan együttműködve az akkori oroszbarát vezetéssel, a többi között Viktor Janukovics elnökkel, Firtas Turkmenisztánból, Oroszországon, Ukrajnán keresztül Magyarországra, Ausztriába szállított gázt, majd azt továbbadta magyarországi cégeknek, közben tetemes hasznot zsebelt be.

Firtas, Dmitro
Dmitro Firtas, a gázkirály.
Fotó: Inna Szikolovszkaja

Firtas a 2000-es évtized közepén szinte a semmiből bukkant elő, villámgyorsan megszerezve az EuralTransGas magyar vállalat feletti ellenőrzést, majd társtulajdonos lett a RosUkrEnergóban (a Gazprom egyik érdekeltségében, amely egy ideig monopoljogokat élvezett az orosz gáz külföldre, Magyarországra importálásában). Erről írt a Forbes magazin, megjegyezve, hogy a Wikileaks kiszivárogtatások révén a világ tudomást szerzett Firtas akkori – 2008 körüli – magyarországi kapcsolatairól az idetelepedett orosz alvilági vezetőkkel, például „Szeva bácsival” (Szemjon Mogiljeviccsel). Ukrajna az idő tájt fontos kapocs volt az oroszországi gáz Nyugat-Európába juttatásában. És ezt a kapcsot 

azok az ukrán oligarchák ellenőrizték, akik később feleslegessé, sőt zavaróvá váltak a Nyugat számára, amikor Európa lemondott az oroszországi gázszállításokról.

Ők, legalábbis nagy részük, kerültek a Zelenszkij elnök által a Nyugat nyomására elindított oligarcha- és korrupcióellenes kampány célgömbjére. Az állítólag Ausztriában élő Firtas ellen is vizsgálat indult 2023-ban. Kijevben azzal gyanúsították, hogy 2016–2022 között „lenyúlta” az állam által ellenőrzött gázszállítási rendszerben keringő energiaforrást, azt drágábban más vásárlóknak értékesítette.

A leggazdagabb ukrán oligarchák 2022. december
 

Másfelől a számlák, a könyvelés meghamisításával a törtvényesen járónál sokkal több állami támogatást vettek fel a Firtas-cégek. Ezzel az oligarcha sokmilliárdos kárt okozott az ukrán államkasszának. Zelenszkij elnök rendelete alapján le is foglalták a még Ukrajnában lévő, több tízmilliárd forintnyi értékű vagyonrészét. Az információk szerint a Firtas tulajdonában lévő Regional Gas Company (RGC) ellenőrzi Ukrajna gázelosztó hálózatának több mint kétharmadát. Firtas, miként a többi perbe fogott oligarcha, tagadja bűnösségét.

Ihor Kolomojszkij, Zelenszkij egykori „keresztapja” egy bírósági meghallgatáson.
Fotó: AFP

Ihor Kolomojszkij, Dnyipro (Dnyepropetrovszk) volt kormányzója, (volt) nagyon gazdag ember, akinek vagyona főként Délkelet-Ukrajna iparvárosaiban, létesítményeiben, tv-csatornáin, gyáraiban hozott neki hasznot – jelenleg börtönben ül. Már harmadízben emeltek ellene vádat idén kora ősszel. 

Kiszámolták, mennyibe kerülne Ukrajna EU-s csatlakozása: ez nagyon fájna a magyaroknak

Ha Ukrajna valóban csatlakozna az Európai Unióhoz, az akkora összeg kifizetését jelentené a számára, amit talán már nem is érdemes átszámolni forintra.

Az ukrajnai háború kezdeti szakaszában a magyarországi tévéműsor-szolgáltatók legnagyobbika a fizető kuncsaftok megkérdezése és beleegyezése nélkül berakta a sugárzott csatornacsomagokba az ukrán nyelven közvetített 1+1 Media 24 órás hírműsort. Kolomojszkij a múlt hónap végén viszont, fenyegető börtönperiódusa miatt öt évre átruházta az állami propagandában kulcsszerepű 1+1 Media csatorna igazgatását a csatorna vezérigazgatójára. Kolomojszkijt, akit Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök „keresztapjának” tartanak korábbi szoros kapcsolatuk miatt, sikkasztással vádolják. A mágnás tagadja a vádakat.

Kyiv Security Forum 2023
Petro Porosenko ukrán exelnök beperelte Zelenszkijt.
Fotó: NurPhoto via AFP

Petro Porosenko ukrán exelnök és milliárdos oligarcha az előremenekülést választotta. (Neve Magyarországon sem ismeretlen, a Tibi csokoládét például egy időben az ő általa 1996-ban alapított, neve után Roshennek nevezett – PoROSHENko – korporáció magyarországi érdekeltségében gyártották. Porosenko bírósági ellenkeresetben támadta meg a jelenlegi ukrán elnököt, aki le akar vele számolni állítólagos kapcsolatai miatt a kijevi vezetésben a főgonosznak tartott, Oroszországba emigrált és oroszbarátként ismert Viktor Medvedcsuk parlamenti exképviselővel, oligarchával. Porosenko keresetében követelte Zelenszkijtől, hogy ne csak utaljon rá, hanem hozza is nyilvánosságra üzleti viszonyát Medvedcsukkal. Az Ukrán Legfelső Bíróság Különtanácsa idén október 19-én határozatban zárta le az ügyet, Porosenko vesztett, bizonyítékok nem kerültek elő.

Zelenszkij őszinteségi rohamot kapott: „elfogyott a nyugati fegyverzet, a háború új szakaszába léptünk”

Az ukrán elnök most először ismerte el nyilvánosan, hogy az ukrán ellentámadás elbukott.

 

 

 

 

Kolomojszkij oligarchák orosz-ukrán háború Porosenko Firtas
Kapcsolódó cikkek