Közélet

Szaúd-Arábiába utazik barátkozni Vlagyimir Putyin

A nyugati szankciók hatásainak mérséklése érdekében Oroszország még szorosabbra fűzné a kapcsolatát az Öböl menti országokkal. Vlagyimir Putyin ennek érdekében ezen a héten Szaúd-Arábiába és az Egyesült Arab Emírségekbe utazik. A látogatásra azt követően kerül sor, hogy múlt héten az OPEC+ csökkentette a kőolaj-kitermelést.

Vlagyimir Putyin orosz elnök ezen a héten ellátogat az Egyesült Arab Emírségekbe és Szaúd-Arábiába – jelentette egy orosz hírügynökség az elnök asszisztensére hivatkozva.

A handout picture provided by the Saudi Royal Palace shows Russian President Vladimir Putin shaking hands with Saudi Prince Walid bin Talal bin Abdulaziz Al Saud (L) in Riyadh, Saudi Arabia, on October 14, 2019. (Photo by Bandar AL-JALOUD / Saudi Royal Palace / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / SAUDI ROYAL PALACE / BANDAR AL-JALOUD" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: AFP

A látogatásra azt követően kerül sor, hogy az OPEC+ múlt csütörtökön kitermeléscsökkentésről állapodott meg – írta a Reuters. Az olajkartell naponta 2,2 millió hordóval vághatja vissza a termelést. A piacok meglepő szkepticizmussal fogadták az OPEC+ döntését és kételkednek abban, hogy az önkéntes csökkentést valóban végrehajtják-e. A csütörtöki döntés után az olaj ára 2 százalékot esett, majd ezen a héten hétfőn tovább csökkent.

Putyin közel-keleti útja különlegesnek számít, hiszen az elmúlt években csak ritkán hagyta el Oroszországot. Ha mégis utazott, akkor a volt szovjet tagállamoknál messzebb nem nagyon ment.

Az orosz elnök legfontosabb célja az lehet, hogy olyan szövetségeket kössön az Öböl menti országokkal, hogy ezzel küzdje le a nyugati szankciókat.

Putyin külföldi utazásait korlátozta a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) még márciusban, amikor nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki az elnök ellen. Erről az ICC az ukrán gyerekek Oroszországba hurcolása miatt határozott. Moszkva természetesen tagadja a vádakat, de azt is hozzátették, hogy lényegében nincs értelme az ICC döntésének, mivel az ország nem tagja a bíróságnak.

Akárcsak Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek sem, így Vlagyimir Putyinnak nem kell attól tartani, hogy bármi baja származna abból, hogy ezekbe az országokba utazik.

 

OPEC + Egyesült Arab Emírség Szaúd-Arábia Putyin
Kapcsolódó cikkek