Közélet

Több mint százezer katonát veszített Oroszország fél év alatt

Az elmúlt fél év alatt több mint százezer katonát és mintegy tizenhatezer haditechnikai eszközt veszített Oroszország, miközben továbbra is egyre kedvezőbb állásokat foglalnak el.

Az elmúlt hat hónapban, az ellentámadás során az ukrán hadsereg veszteségei átlépték a 100 ezer főt és 16 ezer haditechnikai eszközt – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter az orosz fegyveres erők vezetői állományával pénteken megtartott telekonferencián. A tárcavezető azt állította, hogy az orosz csapatok az ukrajnai „különleges hadművelet” során kedvezőbb pozíciókat foglalnak el, és minden irányban kiterjesztik az ellenőrzésük alá vont zónákat.

Fotó: MTI

„Folytatjuk az aktív védekezést, fejlesztjük a fegyveres erők harci potenciálját, figyelembe véve a különleges hadművelet tapasztalatait” – fogalmazott a miniszter. Közölte egyebek között, hogy a háborús övezetben 2024-ben az orosz hadsereg számára hét korszerű gyakorlóterepet fognak berendezni különleges műveleti feladatra való kiképzésre. Mint mondta, a fő hangsúly a „különleges hadművelet” feladataira való felkészítésen lesz.

A miniszteri közlés szerint mintegy 125 ezer orosz katonát vesztettek a fronton. 

Továbbá közölte, hogy a Lavocskin Kutató- és Ipari Társaság olyan katonai távérzékelő űrrendszert hoz létre, amely minden időjárási, fény- és terepviszony között képes képet alkotni az egyes helyszínekről. Bejelentette, hogy Oroszország jövőre Okean-2024 kódnéven stratégiai parancsnoki és vezérkari gyakorlatot rendez, valamennyi haderőnem részvételével. 

Oroszország egyébként jobb támogatást élvez, mint Ukrajna, ugyanis az nem fogja tudni időre leszállítani Ukrajnának a megígért egymillió 155 milliméteres lőszert. 

 

oroszország emberveszteség ukrajna háború
Kapcsolódó cikkek