Fennáll a veszélye annak, hogy az ember okozta klímaváltozás miatt végérvényesen tönkremegy a Föld természeti rendszerei közül öt, például óriási jégtáblák olvadnak el, és óceáni áramlatok változnak meg. Ezt állapította meg kétszáz tudós, akiknek csoportja az ENSZ idei éghajlatváltozási csúcstalálkozóján (COP28) szerdán mutatta be jelentését. A német kormány pedig azt jelentette be Dubajban, hogy globális klímastratégiát készített.

(190218) -- ABOARD XUELONG, Feb. 18, 2019 (Xinhua) -- Photo taken on Feb. 14, 2019 shows an iceberg on the sea near the Zhongshan Station, a Chinese research base in Antarctica. The Zhongshan Station was set up in February 1989. Within tens of kilometers to the station, ice sheets, glacier and iceberg can all be seen. (Xinhua/Liu Shiping) (Photo by XINHUA / Xinhua via AFP)
Fotó: AFP

A tudósok jelentésükben 26 földi rendszert vizsgáltak, és ezek közül öt esetében állapították meg, hogy 

a felmelegedés hatására közel kerültek ahhoz, hogy végleg tönkremenjenek: ezek közé tartozik a grönlandi és a nyugat-antarktiszi jégtáblák olvadása, a melegvízű korallzátonyok elhalása, a permafroszt felengedése és az egyik észak-atlanti óceáni áramlat megváltozása.

„Ennek a visszafordíthatatlanságnak a veszélye olyan nagy, amekkorával még soha nem szembesült az emberiség” – jelentette ki Tim Lenton, a jelentés vezető szerkesztője, az exeteri egyetem egy tudósa. „Ha ezek a folyamatok valóban elérik a visszafordíthatatlanság állapotát, akkor dominóhatást válthatnak ki, és egyebek között teljes ökoszisztémák mehetnek tönkre” – tette hozzá. A jelentés több szerzője szerint egyes földi rendszerek tönkremenetelét már nem is tudja megakadályozni az emberiség.

A jelentés pesszimista hangvételét azonban mérséklik bizonyos pozitív folyamatok, amelyekről szintén beszámoltak a tudósok. „Az emberi történelemben nagyon sok hirtelen társadalmi és technológiai változás történt már” – mutatott rá Steve Smith, szintén a nagy-britanniai egyetemtől. A német kormány frissen bemutatott, 74 oldalas globális klímastratégiája szerint a klímaválság és annak végzetes következményei elleni küzdelem az emberiség központi feladata ebben az évszázadban.

Német kormánytisztviselők a stratégiai dokumentumot úttörő megközelítésnek nevezték, Jennifer Morgan, Németország klímamegbízottja pedig egyenesen a világ legátfogóbb stratégiájaként említette dubaji előadásában.

 Morgan szerint a stratégia nagyobb átláthatóságot teremt a Berlinben már korábban kitűzött célok között.

Az idei lesz a legmelegebb év a világban , mivel az év első 11 hónapjában a globális átlaghőmérséklet rekordmagas szintet ért el, 1,46 Celsius-fokkal haladta meg az 1850 és 1900 közötti átlagot – közölte az műholdas Föld-megfigyelési programja, a Copernicus szerdán. A Copernicus klímaváltozást figyelő szolgálatának (C3S) jelentése szerint a január és november közötti időszak átlaghőmérséklete 0,13 Celsius-fokkal volt magasabb, mint az eddigi legmelegebb év, 2016 azonos időszakának átlaga.