Közélet

Zelenszkij szerint hatalmas győzelmet aratott ma az országa

Az Európai Tanács 26 támogató szavazattal elindította a tárgyalásokat Ukrajna európai uniós csatlakozásáról. A 27 állam- és kormányfő közül Orbán Viktor nem szavazott, mivel a döntést alapvetően rossznak tartja, így nem akart részt venni benne. Ez viszont azt is jelenti, hogy a magyar miniszterelnök nem vétózta meg a tárgyalások elindítását.

Az döntése, hogy megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával, győzelem a háború dúlta ország számára, de egész Európa számára is – jelentette ki a már Kijevben tartózkodó Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön az X-en.

Yearender 2023 Faces of the Year
Fotó: MTI

Győzelem Ukrajna számára. Győzelem egész Európa számára. Ez egy olyan győzelem, amely motivál, inspirál és erősebbé tesz. A történelmet azok csinálják, akik nem fáradnak bele a szabadságért vívott küzdelembe

– írta.

Orbán Viktor: Magyarország nem ért egyet Ukrajna uniós tagságával, ezért távol maradt a döntéstől

Magyarország nem vesz részt az Ukrajna uniós csatlakozásáról szóló döntésben – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Tanács tárgyalási szünetében.

Zelenszkij üdvözölt „minden egyes ukránt”, valamint Moldovát, amellyel szintén megkezdődnek a csatlakozási tárgyalások.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke csütörtök este jelentette be az Ukrajna számára kedvező uniós döntést.

Ukrán politikusok szintén üdvözölték az uniós megállapodást, Dmitro Kuleba külügyminiszter történelmi jelentőségű napról beszélt.

Denisz Smihal miniszterelnök szerint az unió döntésével elismerte az elmúlt években kezdeményezett reformokat, egyszersmind figyelmeztetett, hogy a csatlakozáshoz vezető út nehéz lesz.

 

Volodimir Zelenszkij Ukrajna Európai Unió csatlakozás
Kapcsolódó cikkek