Közélet

Ukrán rakéta végzett az ukrán foglyokkal a lelőtt gépen – orosz vizsgálati eredmény

Oroszország megkezdte vizsgálatát a lezuhant Il–76-os repülőgép ügyében, és az első eredmények alapján egyértelműen szabotázsra következtetnek.

Oroszország megkezdte nyomozását a szerdán lezuhant Il–76-os szállítógép ügyében, és az előzetes vizsgálatok azt mutatják, hogy a repülőgépet légvédelmi rakétatámadás érte Ukrajna területéről. A nyomozó bizottság közleménye szerint céljuk azonosítani azokat a személyeket, akik Ukrajna fegyveres alakulatai közül részt vettek a „terrorcselekmény” elkövetésében.

Fotó: AFP

Korábban az orosz katasztrófavédelem egyik képviselője azt nyilatkozta, hogy a lezuhant Il–76-os repülőgép roncsain több száz bemeneti lyukat találtak, melyeket a becsapódó rakéta darabjai okozhattak – számolt be róla a RIA Novosztyi. 

A legtöbb rakétatörmelék belefúródott a szállítógép külső falába, de sok át is hatolt rajta.

Az Il–76-os orosz katonai szállítógép szerdán Belgorod körzetében zuhant le. Az ukrán hadsereghez közeli források akkor azt állították, hogy a gép S–300 légvédelmi rakétákat szállíthatott, és azt az ukrán légvédelem lőtte le, ám ezt az állítást később visszavonták. Az oroszok erre válaszul azt nyilatkozták, hogy a gépen 65 ukrán hadifogoly utazott, útban egy fogolycsere felé. A közösségi médiában megjelent egy lista azokról a katonákról, akik a lelőtt orosz repülőgép fedélzetén voltak: a dokumentumon két magyar vezetéknevű, Erős és Takács nevű személy is látható.

Az ukrán hírszerzés annyit árult el, hogy szerdára valóban tervben volt egy fogolycsere a felek között, ez azonban nem valósult meg. A korábban megbeszéltek szerint 192 ukrán foglyot cseréltek volna ki ugyanennyi orosz fogolyra. A kijevi kormány aláhúzta: egyelőre nincs megbízható értesülésük arról, kik és hányan utaztak a gép fedélzetén, az ukrán titkosszolgálatok pedig kiemelték, az ukrán félnek nem jelezték, hogy biztosítsa a légtér azon részét, jóllehet ezt máskor Moszkva megtette.

 

oroszország ukrajna IL-76 háború
Kapcsolódó cikkek