Közélet

Az Iszlám Dzsihád egy fontos tagját ölte meg az izraeli hadsereg

Az izraeli hadsereg közlése szerint a Shin Bet biztonsági ügynökséggel együttműködve semlegesítették az Iszlám Dzsihád propagandaegységének helyettes vezetője, aki többek között olyan videókért is felelt, amelyeken látszik hogyan lőttek rakétákat Izraelre.

Az izraeli hadsereg (IDF) és a Shin Bet biztonsági ügynökség közlése szerint a Iszlám Dzsihád palesztin iszlamista szervezet propagandaegységének helyettes vezetője meghalt egy légicsapásban a Gázai övezetben. 

A masked Islamic Jihad fighter poses with a weapon at the Jenin camp in the West Bank on November 4, 2023, as violence surges in the occupied territory amid the ongoing battles between Israel and the Palestinian group Hamas in the Gaza Strip. (Photo by Aris MESSINIS / AFP)
Fotó: AFP

Az IDF és a Shin Bet szerint Wael Abu Fanounah volt a felelős a terrorcsoport videóinak közzétételéért, beleértve azokat a videókat, melyekben látszik, hogy rakétákat lőnek Izraelre. Továbbá valamint az Iszlám Dzsihád felelt túszokról készült propagandavideókért is – írja a The Times of Israel. A közlemény szerint 

Abu Fanounah korábban más vezető beosztásokat is betöltött az Iszlám Dzsihádban, köztük Khalil Bahtini, a terrorcsoport észak-gázai parancsnokának asszisztenseként is tevékenykedett.

Eközben a Gázai övezet középső részén az IDF szerint a 179. dandár tartalékosai fegyverraktárat találtak egy épületben, miután rakétákat lőttek a térségből érkező csapatokra. Gáza északi részén az izraeli 5. dandár tartalékosai felvették a harcot a Hamász fegyvereseivel és meg is ölték őket összecsapás során. Az akcióban tankokat és légicsapásokat is bevetettek.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy csütörtöki sajtótájékoztatón azt a kijelentést tette, hogy Izrael már megsemmisítette a Hamász harcoló alakulatainak mintegy kétharmadát, a teljes gázai győzelem után pedig a másik izraeli palesztin terület, Ciszjordánia felett is teljesen át kell vennie a katonai ellenőrzést. Netanjahu ígéretet tett arra, hogy a harcok addig folytatódnak, amíg a Hamász vereséget nem szenved, és a gázai túszok ki nem szabadulnak.

 

Iszlám Dzsihád izraeli háború Izrael Hamász gázai övezet
Kapcsolódó cikkek